Før man køber en aktie, laver man ofte en aktieanalyse – og der er mange måder, man kan gøre dette på.
Alle investorer har deres præferencer. Det kan eksempelvis være med overvægt på teknisk analyse, fokus på fundamental analyse, krydsreference med andre aktier eller meget mere.
I denne artikel tager vi fat i aktieanalyser, hvordan man kan gribe det an, og undersøger om der er en taktik, der fungerer bedre end andre, når man skal lave anlyse af aktier.
VI ANBEFALER
eToro
- Ingen kurtage på handler
- Populær social trading platform
- $50 minimum indskud
- Du kan handle med aktier, valuta, krypto, råvarer, ETF'er og indeks.
Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 67% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.
Aktieanalyse for begyndere
Hvis du er ny inden for aktiemarkedet, vil du højst sandsynligt også være ny til aktieanalyse. Det er et stort emne, hvor målet er at lære, hvordan man finder frem til de bedste investeringer på markedet.
En kunst som mange har forsøgt at lære, og som mange har fejlet af lære.
Men alt håb er ikke ude endnu. At lave en god analyse, der kan finde frem til en god investering, er noget man kan lære – med nok øvelse og research.
Aktieanalyse er opdelt i to skoler:
- Teknisk analyse
- Fundamental analyse
Der er stor forskel på de to måder at analysere på, og der er stor splittelse mellem opfattelsen af, hvilken der fungerer bedst. Dog er målet det samme: at finde en virksomhed, hvis værdi og kurs vil opleve en positiv udvikling, så man kan tjene penge på stigningen i aktiekursen.
Herunder fortæller vi mere om de to typer analyse, så du kan lære mere om, hvad forskellen på de to er, og måske kan danne dig en mening om, hvad du synes bedst om.
Der er massere af eksempler på, at begge typer analyse kan virke – husk dog, at investering altid kommer med risiko, og at man altid kan tabe penge, når man handler med aktier.
Fundamental analyse
Når det kommer til aktieanalyser, så er fundamental analyse af den gamle skole. Her vil en investor tage et kig på nøgletallene som man finder, eller kan udlede fra, års- og kvartalrapporterne.
Det er tal såsom:
- Omsætning
- Årets resultat
- Vækst
- P/E (Price/Earnings Ratio)
- Gæld (langsigtet og kortsigtet)
- osv.
Ved hjælp af en kombination af disse nøgletal, vil en investor lave en vurdering af aktien. Ofte bruges fundamental analyse til at finde aktier, der er prissat forkert – altså, at aktien koster mindre end den burde.
Fundamental analyse associeres med langsigtede investeringer, da kvartalsrapporter og årsrapporter er en vigtig del af analysen. Når man kun får nye data 4 gange om året, vil investeringer oftest også holdes i længere til.
En stor tilhænger af fundamental analyse er den berømte Warren Buffett – muligvis den bedste investor nogensinde.
Han lærte i en tidlig alder, hvordan man kunne bruge de økonomiske nøgletal til at finde ud af, om en virksomhed var prissat forkert. Var det tilfældet, ville han købe aktier i virksomheden, og herefter blot vente på, at kursen steg.
Teknikken som han startede ud med at bruge, kaldes også for investering i value aktier eller “value investing”. Her er kursen på en aktie lavere end selskabets indre værdi (egentlige værdi). Er det tilfældet, vil kursen (i teorien) på et tidspunkt stige til dens retmæssige pris.
P/E – bredt brugt nøgeltal til fundamental analyse.
Sådan kommer du i gang
Hvis du ikke ved, hvordan du skal komme igang med aktieanalyser med den fundamentale fremgangsmåde, får du her nogle gode tips.
- Lær at læse en årsrapport (og kvartalsrapport): Den måske vigtigste informationskilde, når du tager denne fremgangsmåde, er en årsrapport fra selskabet, du er interesseret i. Denne type rapporter indeholder vigtig information såsom omsætning, udgifter, lån, investeringsaktiviteter, driftsudgifter og meget mere.
- Lær de vigtigste nøgletal at kende: Der er mange nøgletal, som man regner sig frem til, ved hjælp af tal fra års/kvartalsrapporter og aktiekursen. For at nævne nogle få, er der P/E, P/B, PEG, ROE, FCF osv. Du kan læse om mange af disse i vores ordbog.
- Læs dig frem: Der er rigtig mange bøger om emnet. Og rigtig mange af disse er gode. Nogle af dem vi anbefaler er: “Fundamental Analysis for Dummies”, “The Intelligent Investor” og “Security Analysis”.
Vil du gerne lære mere, har vi skrevet en artikel om fundamental analyse.
Teknisk analyse
Teknisk analyse – kunsten af kunne analysere aktien kun med grafen og kursudvikling. Her kigger man helt bort fra de fundamentale værdier, og fokuserer i stedet på hvordan aktien og dennes pris har udviklet sig over en periode.
Denne type analyse af baseret på ideen om at historien gentager sig. Man forsøger at genkende mønstrer i markedet, så man kan udnytte tidligere hændelser til at placere sin ordre.
En stor del af teknisk analyse er også psykologi. Den måde mennesker naturligt opfører sig, når visse ting udspiller sig i markedet, eller under en bestemt udvikling af kursen.
Eksempel:
En aktie er prissat til 101 kr. Tidligere er aktien altid steget, når den har ramt 100 kr – dette er et støtteniveau. Analyser viser samtidig at 100 kr. er en psykologisk kurs, der får folk til at være købevillige. Du vælger altså at købe, baseret på historiske hændelser.
Aktieanalyser af denne natur bruges primært af daytradere og swingtradere – altså investering med kort holdetid, men bruges dog også af mange langtidsinvestorer.
Teknisk analyse kan være særligt svært, da man kan opleve de forskellige faktorer subjektivt. Dine analyser vil kun være korrekte, hvis resten af markedet ser dem på samme måde. Det er en af faldgruberne. Man skal være enig med resten af markedet om hvor aktiekursen skal hen.
Eksempel på et candlestick pattern.
Sådan kommer du i gang
Der er rigtig mange kilder til at lære teknisk analysering af værdipapirer. Vil du gerne lære at tage en beslutning om, hvor vidt du skal købe eller sælge en aktie, ved blot at kigge på grafen, så kan du gøre følgende:
- Lær om graferne: Det første skridt er at lære, hvordan man læser en graf. Open, close, highs, lows, body, shadows og mere til er alle begreber, som du skal kende til.
- Lær om candlestick patterns: Candlestick grafer er de mest brugte. Med disse kan man spotte mønstre og formationer, der kan fortælle dig om kursudviklingen. Prøv at lære nogle at kende.
- Lær om graf mønstre: Grafen kan også lave mønstre. Double tops, Head and Shoulder, Flags og Pennants – alle mønstrer der er rigtig gode at kende til.
- Psykologien bag bevægelserne: Som nævnt, så er psykologi en del af teknisk analysering. Dette er en god ting at lære.
Vil du gerne lære mere, har vi skrevet en artikel om teknisk analyse.
Hvilke aktieanalyser er bedst?
Det er desværre ikke til at sige, hvilke aktieanalyser der er bedst. Det kommer an på formålet, samt hvor dygtig man er til at udføre dem.
Teknisk analyse er eksempelvis et rigtig godt værktøj for daytradere. Erfarne daytradere kan lave kalkulationer og analyser i hovedet, mens de sidder og handler. Man kan på denne måde foretage hurtige beslutninger og reagere hurtigt på udvikling.
Fundamental analyse er på den anden side rigtig godt til langsigtede investeringer. Ved at sætte sig ind i selskabet, bestyrelsen, produkterne og metoderne der bruges til at fremme vækst, får man et godt kendskab til virksomheden. Herefter vil man kunne tage en velinformeret beslutning om, hvor aktien skal hen de næste måneder eller år.
De bedste aktieanlayser er dog oftest dem, der blander de to sammen. Et godt fundamentalt indblik i en virksomhed, parret med en veludført teknisk analyse, kan lede til fantastiske resultater.
Men husk alligevel: der vil altid være en risiko, når man investerer. Også selvom analysen er i orden. Der kan ske uforudsete hændelser (eksempelvis Covid-19), som man aldrig vil kunne forudse. Aktieanalyser er derfor ikke en garanti for, at man vil tjene penge. Man kan også tage fejl, når man udfører analysen af en virksomhed.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er aktieanalyse?
Aktieanalyse er anlysering af aktier. Denne aktivitet går ud på at undersøge, om en aktie er god at købe (eller sælge). Dette kan gøres med forskellige metoder opdelt i to skoler: fundamental analyse og teknisk analyse. Førstnævnte tager udgangspunkt i nøgletal og fundamentale værdier, og sidstnævnte tager udgangspunkt i tekniske signaler, anlyse af grafer og kursudvikling.
Hvordan kan man analysere en aktie?
Man kan analysere en aktie på mange måder. Nogle bruger mest fundamental analyse, andre hælder mere til tekniske analyser. Dog vil det bedste være at blande de to. Under begge typer findes mange måder, at gribe det an på. Læs vores artikel for at lære mere.
Hvad er volumen i aktier?
Volumen er antallet af aktier, der har skiftet hænder, inden for et givent tidspunkt. Dette kan eksempelvis være i løbet af en dag. Hvis der er handlet med 100.000 aktier på en dag, vil volumen være 100.000.