-Kryptovaluta. Det er ikke en fysisk betalingsmetode. Man kan ikke hæve det. Man kan ikke bruge det til betaling alle steder. Det bliver ikke styret af nogen. Man kan ikke spore det.
Så hvad er det egentlig?
I dette indlæg vil jeg svare på alle dine spørgsmål om kryptovaluta. Jeg vil komme ind på, hvad det er, hvordan man køber det, hvad man skal købe og hvordan det hele hænger sammen.
Mange er skeptiske omkring denne nye form for valuta – og det er der måske gode grunde til. Samtidig er der en masse fordele ved kryptovalutaer. En ting er dog sikkert: man kan sagtens investere i det, ligesom almindelig valutahandel.
Alt dette gennemgår vi herunder – Jeg anbefaler at du først ser denne korte video om hvordan kryptovaluto fungerer og ideen bag Bitcoin, som har været drivkraften bag blockchain-teknologien.
Hvad er kryptovaluta?
Kryptovaluta (også kaldet “krypto”) er digital valuta. Det er ikke en fysisk mønt, men findes derimod kun online. Dog har penge ændret sig meget gennem årene, og nu til dags findes penge for det meste online i stedet for fysisk.
Kryptovaluta er ikke udstedt af en stat. Den danske kroner bliver trykt af Nationalbanken, og udstedt af den danske stat, og det giver os en forsikring om, at mønten har værdi. Det er her kryptovaluta skiller sig ud. Krypto får sin værdi baseret på udbud og efterspøgsel – og intet andet.
Kryptovaluta bliver som sagt ikke styret af en bank, men i stedet for, bliver det styret af en decentraliseret system, der ikke bliver styret en enkelt sted. Det er spredt ud. Hvis en bank går ned eller går konkurs, vil man ikke længere kunne bruge denne. Hvis en computer går ned, der er en del af krypto netværket, betyder det ikke noget for den specifikke valuta, grundet det decentraliserede system. En kryptovaluta kan altså bruges, lige så længe som der er brugere.
Samtidig blev kryptovaluta lavet som anonym betaling. Det betyder, at ingen kan spore dine betalinger på nettet, og betaling med kryptovaluta er altså helt sikker.
Da Bitcoin blev lanceret, blev det ikke blot udstedt til investorer – for det var en anonym gruppe, der lavede Bitcoin. Man kunne derimod “mine” eller “udvinde” disse mønter, ved at løse særlige og utroligt svære matematikstykker vha. computere. Der var altså et begrænset antal mønter til at starte med.
For at opsummere, så er kryptovaluta en digital, decentraliseret, anonym valuta der udelukkende styres af udbud og efterspørgsel. Valutaen bliver ikke udstedt, men bliver i stedet for udvundet af brugere.
Intentionerne bag kryptovalutaen
Da Bitcoin blev opfundet (den første kryptovaluta), var ideen bag, at jordens befolkning skulle have en valuta, der ikke blev styret af et centralt system, men udelukkende fungerede som en bruger-til-bruger valuta.
Altså en valuta, hvor man styrede helt uden om banker og andre finansielle institutioner.
Blockchain-teknologien bag kryptovalutaer
Ikke alle kryptovalutaer benytter sig af blockchain teknologien, men det er den mest populære.
Blockchain er teknologien bag krypto, og det er kryptovalutaens måde at holde styr på transaktioner. En Blockchain består af flere ellementer:
- Transaktioner: Betaling fra en bruger til en anden med kryptovaluta.
- Transaktionssekvens: Flere transaktioner efter hinanden.
- En block: En blok består af transaktionssekvenser.
- Hashes: For at holde styr på de forskellige block, får de alle sammen et ID kaldet et “hash”. Denne genereres ud fra transaktionerne inde i blocken og den forrige blocks hash.
- Blockchain: Flere blocks efter hinanden – en kæde af blocks.
Denne blockchain teknologi blev skabt med mange engeskaber. Blockchain databasen er først og fremmest tilgængelig for alle, så man kan verficere en transaktion. Alle transaktionerne er dog anonyme, så man skal verificere med sit hash. Systemet er også lavet med en algoritme, der hedder “proof-of-work”, der sørger for, at man ikke kan “double-spende”. Dette betyder i al sin enkelthed, at man ikke kan bruge penge, som man ikke har, og dermed kan man ikke snyde systemet.
Når en person udvinder en ny mønt, opstår en ny block. Denne block vil indeholde alle transaktioner lavet fra den sidste mønt blev udvundet. Hvis en mønt bliver udvundet kl. 10 og kl. 10:30, vil alle transaktioner herimellem altså blive inkluderet i den nye block. En transaktion er mere og mere sikker, for hver ny block der kommer efter.
Hvad er grunden til, at kryptovaluta er så sikkert?
For at kunne snyde systemet eller stjæle mønter, skal du ændre i transaktionerne. For at kunne gøre det, skal du have adgang til blocks og kunne ændre deres hash. For at dette er muligt, skal du have majoriteten over udregningskraft (eftersom man udvinder mønter vha. matematikstykker) på det specifikke krypto netværk, hvilket er mere eller mindre umuligt, så længe der er ærlige deltagere på netværket.
Hvad bruges kryptovaluta til?
Til at starte med, blev kryptovaluta for det mest brugt til handler på det sorte markede – eller handler der omhandlede noget ulovligt. Den anonyme valuta var en ideel måde at sikre, at man ikke kunne blive sporet. Det har dog ændret sig siden.
Nu til dags er der flere og flere hjemmesider, der tager kryptovaluta (for det meste Bitcoin), som betaling. Der er også enkelte fysiske butikker, men det er minimalt ift. online webshops.
Derudover er der mange tradere og investorer, der spekulerer i kryptovaluta. Der er mange mennesker, der er blevet rige gennem kryptovaluta boomet i 2017 – der er også mange mennesker, der tabte penge, da boblen spran igen.
Kryptovaluta har altså ikke den store brug i hverdagen, men eksisterer mest på nettet lige nu. Om det vil blive mere almindeligt at bruge kryptovaluta frem for almindelig valuta i fremtiden, kan ingen vide.
Invester i kryptovaluta
Hvis du ikke ved, hvordan man rent praktisk investerer i kryptovaluta, så er dette afsnit til dig. Hvis du allerede har en konto hos en børsmægler, der kan lade dig investere i krypto, og du er fuldt tilfreds med denne, kan du springe dette afsnit over.
For at alle er med, har vi lavet en lille guide til, hvordan man opretter en konto, verificerer denne, finder sin kryptovaluta og i sidste ende investerer.
Når du har læst resten af artiklen, vil du være fuldt ud klar til at begynde din investering i kryptovaluta.
Når du investerer i krypto, er det ofte gennem CFD’er, så du i realiteten ikke ejer mønten, men en kontrakt på et underliggende aktiv. Vil du gerne eje krypto, skal du bruge en Crytocurrency Wallet.
Læs evt. mere om investering her.
Opret en konto hos en børsmægler
Det første du skal gøre er, at finde en børsmægler, som du godt kan lide. Dette er en blanding af favorable vilkår (såsom kommission), god support, en god brugerlevelse ved brugen af platformen og en godt udvalg af kryptovaluta (og evt. andre aktiver på markedet, hvis du også vil handle med aktier).
Vi plejer at anbefale eToro, da de har en rigtig god blanding af både aktier, obligationer, kryptovaluta, forex og andre smarte funktioner såsom CopyTrading.
For at oprette en konto hos eToro skal du blot:
- Gå ind på eToro’s hjemmeside og tryk “Tilmeld nu”
- Udfyld dine informationer
- Tryk på “Indbetal nu” og indsæt $200 (mindsteindbetaling)
- Bekræft din e-mail
- Indsende resterende nødvendig dokumentation om ID og adresse
Og så er du egentlig klar til at gå igang.
Kryptovalutaer er ureguleret i nogle EU-lande og i UK, hvilket betyder at du ingen EU investor garanti har og derfor kan riskere at miste din kapital.
68% af detailinvestorer taber penge på CFD handel med eToro. Du bør overveje om du har råd til at løbe risikoen for at tabe penge.
Find din foretrukne kryptovaluta
Når du har oprettet en konto, og har indsat et beløb, er du nu klart til at finde en kryptovaluta. Dette kan du gøre under “Handelsmarkeder” i menuen i venstre side af skærmen. Under denne fane, skal du trykke på “Krypto” i toppen, hvorefter du vil kunne se alle kryptovalutaer, som eToro tilbyder som investeringer.
Du kan bl.a.:
- Købe Bitcoin
- Handle med Ethereum
- Shorte Bitcoin Cash
- Eller investere i Ripple, Dash og flere kryptovalutaer
Vil du gerne læse mere om de forskellige kryptovalutaer, kan du trykke på en af dem. Her vil du kunne læse nyheder, statistikker, research og se en graf over den historiske bevægelse.
Dette kan alt sammen hjælpe dig med din fundamentale og tekniske analyse. Når du har fundet en kryptovaluta, som du tror vil stige (eller falde) i værdi, er du nu klar til at eksekvere din handel.
De forskellige kryptovalutaer tilgængelige hos eToro.
Køb kryptovaluta
Når du skal købe kryptovaluta, skal du trykke dig ind på en mønt, og herefter skal du klikke på “Handl” oppe i højre hjørne. Dette vil åbne et lille handelsvindue, hvor du kan handle – både købe og sælge.
På eToro handler med med CFD’er. Dette betyder, at du køber en kontrakt, der stiger og falder i pris, baseret på et underliggende aktiv. Det betyder også, at du egentlig ikke vil eje nogle kryptovalutaer, du vil blot eje en kontrakt, der har samme værdi som den kryptovaluta, du har valgt af investere i.
I handelvinduet har du flere muligheder. Du kan både sælge eller købe, du kan vælge Stop Loss, Take Profit, antal kontrakter og gearing.
Er du nybegynder, vil vi anbefale, at du som minimum bruger Stop Loss, og at du holder dig fra gearing til en start. Gearing betyder, at du kan investere for flere penge, end du egentlig har på din konto. Dette øger både potentiel gevinst og potentielt tab.
Kryptovaluta kurs
Som nævnt tidligere, er kryptovaluta ikke bundet op på et land, en stat eller en virksomhed. Det er en selvstændig valuta, hvilket gør værdiansættelsen til fuldstændig markedsbestemt ud fra udbud og efterspørgsels pricipperne.
Højere efterspørgsel end udbud: Stigende kurs
Lavere efterspørgsel end udbud: Faldende kurs
Den eneste måde man kan påvirke kursen, er ved handel med kryptovaluta. Jo større valutaen bliver, jo sværere bliver det at manipulere den. Vil man altså begå sig i investering i kryptovaluta, skal man finde ud af, hvordan efterspørgslen i markedet vil være i fremtiden – hvilket kan være svært at forudsige.
Grundet decentraliseringen og den korte levetid for kryptovaluta, vil de små valutaer blive udsat for, og har være udsat for, voldsom kursmanipulation. Dette skræmmer nogle investorer og tiltrækker andre, da en lille investering kan ende med give et kæmpe afkast.
Det er også denne kursmanipulation, der har forsaget store op- og nedture i forskellige kryptovalutaer kurser.
Kursgrafen for Bitcoin – voldsomme udsving ses ofte.
Fordele ved kryptovaluta
Selvom kryptovaluta ikke er lige så udbredt som almindelig valuta, er der stadig en række fordele ved brugen af eksempelvis bitcoins frem for kroner.
Sikerhed og anonymitet
Den første fordel er sikkerhed og anonymitet. Hvis du har læst afsnittet om blockchain teknologien, vil du vide, at systemet som Bitcoins er bygget på, er sammensat af mange komponenter, og spredt ud over et bredt netværk. Dette gør det svært at snyde systemet med falske mønter, det gør det stort set umuligt at ændre i databasen, hvor alle transaktioner bliver lagret.
Derudover bliver ens identitet ikke forbundet med overførslet ligesom i en normal bank. I stedet for at skrive sig op med NEM-ID eller anden personlig identifikation, skal man blot eje en krypto pung, som har sit eget ID. Dette gør transaktionerne til anonyme.
Det er disse to grunde, der er den største grund til, at folk bruger bitcoins til at handle på nettet, frem for almindelige valutaer, der slet ikke kan hamle op med sikkerheden på samme måde.
Selvstændighed
Bitcoins og mange andre kryptovalutaer findes uden for statsejede systemer. Dette betyder, at politikere og stater ikke har mulighed for at påvirke valutaerne direkte. Dette skaber en form for selvstændighed, vi ikke har set i noget andet før. Prisen vil udelukkende baseres på udbud og efterspørgsel, og kryptovalutaer vil altså fungere og eksistere i den reneste form.
Krisetider vil ikke påvirke kryptovalutaer på samme måde og ændringer i pengepolitikken vil ikke ændre kryptovaluta kurser.
Svært at forfalske
Grundet den komplekse opbygning af blockchain teknologien, er Bitcoins og andre kryptovalutaer meget svære at forfalske. Man skal både forfalske udvindingen og opbygningen af mønterne, før det kan lykkes. Man skulle samtidig snyde alle brugere på netværket, hvilket er nær umuligt.
Hvilken kryptovaluta skal man investere i?
Det er svært at forudsige fremtiden – det er desværre ikke noget, nogen kan gøre. Derfor er det også svært at fortælle, hvilken kryptovaluta man skal investere i, hvis man overhovedet skal investere i nogen af dem.
Der er dog en enkelt tanke, du skal gøre dig, for at finde ud af, om du bør investere i kryptovaluta: Tror du krypto kommer til at være en anerkendt betalingsmulighed om 10, 20 eller 40 år, eller tror du at kryptovalutaer uddør?
Hvis du tror på, at kryptovalutaer kommer til at være her om 10 år, og hvis du mener, at vi kommer til at bruge dem mere, end vi gør i dag, så giver det god mening af investere. Hvis du tror at de uddør, så skal du selvfølgelig lade være med at investere i dem.
Så er næste spørgsmål blot, hvilke kryptovalutaer vi kommer til at bruge (såfremt du mener, at vi kommer til at bruge krypto som betalingsmulighed). Dette spørgsmål er en smule sværere at svare på. Den sikreste investering ville højest sandsynligt være Bitcoin, da denne er den mest udbredte og største kryptovaluta på nuværende tidspunkt.
Populære kryptovaluta
Hvis du ikke har holdt dig opdateret på kryptovaluta markedet, har vi herunder lavet en liste over forskellige populære digitale valuta, som man alle kan handle med på eToro.
De forskellige valutaer varierer både i størrelse og i pris, men er alle relativt populære på kryptovaluta markedet i dag.
Investering i Bitcoin
Bitcoin er den mest populære, og den største, kryptovaluta, og blev opfundet i 2008 af en anonym organisation kaldet “Satoshi nakamoto”. Bitcoins fylder omkring 70% af kryptovaluta markedet, så det er svært at undgå den populære mønt.
Bitcoin er også den mest bruge kryptovaluta. På nogle krypto børser kan man ikke indsætte almindelig valuta, men skal i stedet bruge bitcoins til at købe andre kryptovalutaer med. Det betyder altså, at Bitcoin er nøglen ind i kryptovalutaens verden, hvilket vil sikre efterspørgsel i lang tid endnu – indtil der kommer et andet alternativ.
Bitcoin sammenlignes også ofte med guld – blot den digitale valuta version. Det er altså en kryptovaluta, som mange ser som en investering, og ikke som en valuta vi vil bruge i hverdagen.
Investering i Ethereum
Ethereum er verdens anden mest populære kryptovaluta, efterfulgt tæt af Ripple. De har haft nogle problemer i fortiden, og derfor findes der nu både Ethereum og Ethereum Classic.
Ethereum fungerer ikke helt ligeesom Bitcoin, for i stedet for at køre med et begrænset antal coins, som man skal udvinde, er der potentielt set uendelige coins, som firmaet bag Ethereum lancerer fra tid til anden. Mængden af coins der bliver udgivet, er der bestemt af Ethereum fællesskabet.
Ethereum har en mission om, at det skal være nemt at lave sine egne applikationer, og alle skal have adgang til det digitale space med data-venlige services. Ethereums services er det mest populære grundlag for blockchains.
Investering i Ripple
Ripple er både en platform og en digital valuta. Platformen er en open-source løsning, der er designet til hurtige og billige transaktioner.
I modsætning til Bitcoin, er Ripple rent faktisk designet til at være en nem betalingsløsning. Med hurtige og billige transaktioner, er det også præcis det, som Bitcoin mangler, for at opfylde dette behov. Selve valutaen hedder XRP (Ripple XRP), og kan handles på markedet hos de fleste krypto børser.
Ripple er egentlig ikke en decentraliseret kryptovaluta, hvilket er hvorfor der findes mange i krypto verdenen, der kke er vilde med mønten.
Hvis du tror på, at kryptovaluta er fremtidens betalingsmiddel, så er Ripple helt klart en af frontløberne. Derfor er mange investorer også glade for mønten.
Altcoins – anden digital valuta end Bitcoin
Selvom vi umiddelbart kun hører om de 2-3 største kryptovalutaer såsom Bitcoin, Etherium og Ripple, er der faktisk tusindvis af forskellige kryptovalutaer, som man kan købe. Disse hedder Altcoins (alternative coins) – eller alternative kryptovalutaer på dansk. Teknisk set er altcoins alle andre kryptovalutaer end Bitcoin, hvilket gør Ethereum til den største altcoin i verden.
Disse Altcoins er som regel anderledes, end de kryptovalutaer vi allerede kender. Virksomhederne bag disse prøver at opnå noget anderledes, gennem udvikling af kryptovalutaer. Det kan være kryptovalutaer til sundhedssektoren eller til finansverdenen.
Mange af disse projekter med altcoins går i stå eller lukkes ned, men eftersom en kryptovaluta ikke fungerer på samme måde som en virksomhed, findes disse coins stadig selvom virksomheden bag lukkes. Oftest vil der være ingen, eller en meget lav mængde, handel med disse altcoins, eftersom de ikke kan bruges til noget.
Investering i disse altcoins kan være farligt, men også indbringende. Hvis man gerne vil investere i forskellige kryptovalutaer, anbefaler vi, at du i hvert fald lægger nogle penge i de store. Derefter kan man tage et kig på nogle mindre altcoins. Hvis du gerne vil lægge penge i disse, skal du sørge for at undersøge, om de andre altcoins kommer til at blive til noget en dag. Tror man på en kryptovaluta, der ikke har slået igennem endnu, kan det være en indbringende investering – men det kan også hurtigt blive en fiasko.
ICO – starten af en kryptovaluta
ICO er kryptovalutaens svar på en IPO – altså en Initial Coin Offering. Det fungerer på samme måde som en IPO, hvor man, inden kryptovalutaen kommer på markedet, har mulighed for at investere i den. Det har flere formål. For det første får firmaet bag den nye kryptovaluta et kapitalindskud, så de kan videreudvikle og researche mere om kryptovalutaer. Derudover får du som investeror mulighed for at lave en god investering i en ny kryptovaluta.
Et aspekt ved ICO’er, der er rigtig god, er, at alle har mulighed for at investere. Der er ingen særregler, og alle kan handle i den nye kryptovaluta. Derfor er der lige mulighed for investering i en ny digital valuta.
Når en ny kryptovaluta kan købes, udgiver firmaet bag et whitepapier. I dette whitepaper vil du kunne læse, hvordan deres nye mønt adskiller sig fra andre kryptovalutaer, hvad deres vision er, og hvordan dere krypto skal bruges. Dette er din mulighed for at analysere denne nye investeringsmulighed.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er kryptovaluta?
Kryptovaluta er en decentraliseret, anonym, digital valuta der udelukkende styres af udbud og efterspørgsel. Valutaen bliver ikke udstedt, men bliver i stedet for udvundet af brugere. Teknologien bag fleste kryptovalutaer hedder blockchain og sikrer sikerheden og anonymiteten.
Hvor handler man kryptovaluta?
Man kan investere i kryptovaluta hos mange børsmæglere gennem CFD’er. Hvis man gerne vil købe og eje digital valuta, skal man bruge en kryptopung. Man kan oprette en sådan pung flere steder på nettet.
Hvilken kryptovaluta skal jeg investere i 2022?
Det er svært at sige, hvilken kryptovaluta man skal investere i. Ingen ved om de forskellige mønter kommer til at gå op, ned eller sidelæns. Lav derfor dine egne analyse, så du kan finde ud af, hvilken mønt du mener har størst vækstpotentiale.
Hold øje med de forskellige kryptovalutaers cyklus og trends. Der er mange penge at tjene, hvis du fx finder en altcoin som trender i 2022.
Hvordan produceres kryptovaluta?
Kryptovaluta “produceres” ikke ligesom almindelig valuta. I stedet bliver de udvundet af brugere. Dette gøres ved at løse komplekse matematikstykker vha. computere. Det kræver store mængder computerkraft og tager lang tid at udvinde kryptovaluta mønter.
Hvordan tjener man penge på kryptovaluta?
Hvis du vil multiplicere dine penge på kryptovaluta, fungerer investering og trading på præcis samme måde som normal valutahandel – køb billigere end du sælger. Du kan også handle med CFD’er, der gør det muligt at shorte kryptovaluta.
Kan man veksle Bitcoin til kroner?
Ja, du kan godt veksle bitcoins til kroner. Det gør du ved at sælge dine bitcoins for enten dollars eller direkte til nogen der vil betale dig i kroner. Der er også forhandlere, der køber bitcoins.
Kryptovaluta er volatile instrumenter, der kan stige og falde meget på kort tid, og er derfor ikke passende for alle investorer. Udover via. CFD’er er kryptovaluta ureguleret, og er derfor ikke reguleret af EU. Du har ingen EU investor garanti, og derfor har du risiko for at miste alle dine penge.