etoro logo

Invester sikkert og hurtigt i aktier hos eToro

– En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Invester i aktier på eToro

En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

Invester i aktier uden gebyrer

Vækstaktier: Definition, analyse og investering

Vækstaktier - skal du investere i dem? Og hvad er det? Det er lige netop det, vi sætter fokus på i denne artikel.

Hvad er vækstaktier?

Vækstaktier er aktier, der forventes at have en væsentlig større vækst en det generelle markede. Investorer har høje forventninger til virksomheden og dennes indtjening i fremtiden, hvilket bidrager til en høj kurs. Selskaber der kategoriseres som vækstaktier har højt fokus på vækst. De allokerer alle deres midler til formålet, så de kan booste deres omsætning så meget som muligt, på så kort tid som muligt.

Vækstaktier ses ofte inden for teknologi-sektoren.

Læs mere om aktiehandel her.

Forstå vækstaktier

For at analysere vækstaktier, er det nødvendigt at forstå dem, hvad der kendetegner dem, og hvordan de opnår deres vækst.

Fokus på væksten

Vækstaktier har fokus på vækst. Det er hele formålet med virksomheden. Derfor geninvesterer de også så meget som muligt tilbage i selskabet, i stedet for at udbetale udbytte eller fokuserer på deres indtjening/afkast. Dette medfører også noget risiko.

Vækstaktier har ofte meget gæld. De er startet for lånte penge, eller låner penge undervejs med mål om at tjene pengene ind igen, efter de har opnået en tilfreds stor størelse og omsætning.

Handles til en høj pris og P/E

Investeringer i vækstaktier sker oftest til en høj pris og en høj P/E. Eftersom man forventer at denne type aktier vil have en høj indtjening i fremtiden, er investorer villige til at købe en aktie til en højere pris. Samtidig har denne type aktier, som nævnt, fokus på at vokse. Derfor vil de ikke have en særlig stor indtjening, hvilket igen vil bidrage til en højere P/E (P/E stiger hvis indtjening falder eller kursen stiger).

Risiko: Aktien prissættes ud fra forventninger til indtjening i fremtiden

En investering i en vækst aktie er en investering i fremtiden. Indtjeningen vil komme efter væksten. Dette er tanken bag en vækstaktie. Det betyder også forhøjet risiko. Hvad nu hvis deres udvikling ikke går som forventet? Så vil prisen dykke, og investorerne vil miste håbet. Til gengæld er der også mulighed for højt afkast, hvis indtjeningen følger med selskabets mål.

Eksempler på vækstaktier

Amazon

Amazon var i lang tid (og er til dels stadig) en vækst aktie. Hvis du kigger på kursgrafen, vil du kunne se, at Amazon på blot 10 år er steget fra $195 til $3.300. Det er en vækst på 1.700%. Investerede man dog i Amazon tilbage i 2000 havde man opnået et afkast på 5.000% eller mere. Amazon havde dog underskud i rigtig mange år, hvilket kunne være endt dårligt. Heldivis hvor deres investorer, fik de vendt underskud til overskud.

Amazon graf

PayPal

Denne online betalingsplatform er på 5 år vokset med 720%. PayPal står for en stor del af betalingerne i verden, både online og i butikker. I 2020 blev der lavet over 15 milliarder handler med Paypal, hvilket resulterede i en omsætning på $21.4 milliarder (20% vækst).

Paypal graf

Airbnb

Denne online platform der tilbyder leje af borgerlige private boliger og sommerhuse udenfor bymurene har vist sig at være en succesfuld investering. Airbnb tog sin virksomhed globalt i 2012 for at kunne øge sine varer eller services med mere end det dobbelte inden 2020. I 2019 havde Airbnb solgt for over $4,7 milliarder overnatninger ved at udleje boliger, sommerhuse og værelser – $3 miliarder mere end 2016.

Netflix

Vækstaktier er selskaber der vokser mere end markedet generelt set, og Netflix er et eksempel på dette. I 2012 blev de vurderet til at have en værdi af $200 millioner, hvilket var forudsigelsen om fremtiden indtil 2020. Det nye estimat i 2021 viste sig igen med en større værdi; nemlig $230 milliarder.

Netflix graf

Vækstaktier vs. Value aktier

Hvad er bedst? Vækst- eller value aktier? Det er et rigtig godt spørgsmål, som mange har prøvet at besvare. Men der er ikke et entydigt svar på spørgsmålet. Det kommer an på, hvilke selskaber man refererer til og hvad ens strategi er, når man investerer i aktier.

Hvor vækstaktier ofte ses som overvurderet, grundet deres høje pris, høje P/E og lave indtjening, er valueaktier det komplet modsatte. Value aktier er ofte ignorerede, oversete eller underkøbte aktier, der forventes at stige i pris grundet deres fundamentale værdier. Mange investerer også i value aktier, da indtjeningen ofte udbetale som udbytte – noget man ikke ser hos en vækstaktie.

På den anden side, så forventes virksomheder bag valueaktier ikke at vokse på samme måde, som selskaber der har fokus på vækst. I stedet handles denne type aktier med fokus på, at deres indre værdi er højere end deres faktiske pris.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder vækstaktier?

Vækstaktier er aktier, der har oplevet højere vækst end markedets gennemsnit, og forventes at vokse meget fremadrettet. De er ofte prissat højt ift. den mængde penge de tjener (eller ikke tjener).

Hvad er forskellen mellem value og vækst aktier?

Valueaktier er undervurderede aktier, som forventes at stige i pris på det grundlag, at deres indre værdi er højere end deres prissætning, mens vækst aktier er overvurderede aktier, der forventes at opfylde de høje forventninger, som investorer har til disse aktier.

Skal man investere i vækstaktier?

Der er ikke et entydigt svar på dette spørgsmål. Afhængigt af hvad du tror på, vil forskellige aktier være gode for dig at investere i. Det er umuligt at spå, hvordan det vil gå for en aktie, men man kan prøve at analysere sig frem til et svar.

Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

Mest populære børsmæglere

etoro
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.