etoro logo

Invester sikkert og hurtigt i aktier hos eToro

– En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Invester i aktier på eToro

En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

Invester i aktier uden gebyrer

Value aktier definition – Lær at value investere

At handle value aktier er ligesom at fiske efter tilbud, blot på de finansielle markeder i stedet for i et outlet. Læs mere om denne investeringsstrategi i denne artikel.

Hvad er value aktier?

Value aktier refererer til aktier, der handles til en pris, der er lavere end deres relative fundamentale værdier (også kaldet aktiens indre værdi). Dette er værdier såsom udbytte, indtjening, gæld. Sagt på en anden måde, så er det en aktie, hvor man betaler mindre, end aktien er værd.

Value investering handler om at købe value aktier, hvorefter man holder på disse, indtil de har nået en kurs, der afspejler deres egentlige værdi. Det er en af mange strategier man kan benytte, når man handler med aktier.

VI ANBEFALER

eToro

5 Stjerner
  • Ingen kurtage på handler
  • Populær social trading platform
  • $50 minimum indskud
  • Du kan handle med aktier, valuta, krypto, råvarer, ETF'er og indeks.

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 67% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.

Hvad er den indre værdi af aktier?

Indre værdi er en term, der bruges til at beskrive en akties egentlige kursværdi. Selvom kursen bruges til at fastslå en akties værdi, er dette baseret på markedets op- og nedsving. Den indre værdi er et regnskabsmæssigt udtryk, der afspejler virksomhedens værdi fastlagt ud fra regnskabet.

For at finde den indre værdi kigger man på nøgletal såsom indtjening, salg og driftsomkostninger.

Hvordan finder man value aktier?

For at finde value aktier, skal man analysere selskabers indre værdi ved hjælp af deres regnskaber. Der er mange måder at gøre dette på. Nogle lægger stor vægt på den indtjening selskaber genererer samt dennes vækst, hvor andre lægger større vægt på selskaber med højere vækst.

Lige meget hvad, så skal du finde frem til den indre værdi, så du kan sammenligne denne med kursen. Er kurs/indre værdi mindre end 1 (eksempelvis: 100 kr. / 125 kr. = 0,8) har du fundet en valueaktie.

Sådan fastlår du den indre værdi af aktier

Når du investerer i value aktier, vil du havde så meget value for dine penge som muligt. Derfor er en præcis og korrekt analyse vigtigt, da dette afspejler, hvor billigt aktien er vurderet. Dit mål er at drage fordel af at aktiemarkedet ikke altid afspejler aktiers korrekte pris, hvilket resulterer i, at du køber aktier, der er mere værd end deres kurs.

Som nævnt, så er der mange måder at finde disse aktier på. Herunder giver vi en kort forklaring af, hvad mange kigger efter, når de leder efter de bedste aktier til value investering.

Indtjening

Et vigtigt tal i value investering er indtjeningen – og mere specifikt P/E-værdien (Price to Earnings). Indtjeningen afspejler virksomhedens evne til at tjene penge. P/E-værdien bruges herefter til at se, hvor høj kursen er ift. indtjeningen.

Eksempel:

En aktie handles til kurs 100. Denne aktie har en indtjening pr. aktie på 50 kr. P/E vil altså være 2 (100/50 kr). Dette betyder, at for hver gang du bruger 2 kr. på aktien, kan du forvente at tjene 1 kr. pr. år i indtjening.

Du vil gerne købe aktier, hvor du får value for money – derfor vil du gerne have så lav en P/E som muligt. Jo lavere P/E, jo mindre betaler du for indtjeningen. Leder du efter value aktier, kan du sætte et minimumskrav på P/E, så du hurtigt kan filtrere irrelevante aktier ud.

Book Value

Book value er firmaets aktiver, hvis man sælger alt de ejer og tilbagebetaler al gæld og andre omkostninger. Sagt på en anden måde, så er Book Value det beløb, der vil være tilbage, hvis et selskab afvikles. En god book value betyder altså, at selskabets aktiver er meget værd.

Book value bruges ofte til at udregne P/BV – price pr. book value. Ligesom P/E kan denne værdi bruges til at danne sig et hurtigt overblik ift. kursen. Har virksomheden en høj P/BV og en lav kursværdi, kan markedet have undervurderet aktien – så længe P/E også følger med.

En ting man skal være klar over er, at P/BV og P/E ofte er modsætninger. Det vil sige, at har en virksomhed en højere P/BV, kan man forvente at P/E er lav – og omvendt. Dog er dette ikke altid tilfældet, og falder man over aktier med lav P/BV og P/E, kan det være et godt tegn på en sund virksomhed, der vil være god at kigge videre ind i.

Ligger Book Value på 100 kr. / aktie, mens aktien handles for 90 kr., ville de fleste investorer vurdere, at det er en billig aktie. Her vil P/BV være under 1.

Udbytte

Mange investorer der begår sig i value investering, kigger også efter value aktier med udbyttebetaling. Dette bør være stabil og eventuelt let stigende hvert år. Dette indikerer ofte et sundt selskab, og man kan regne dette udbytte med ind i sine beregninger af virksomheder og deres værdi.

Udbytte er ikke et krav for valueaktier, men som nævnt, så er et højt udbytte en god indikation for at aktierne er sunde.

Margin of safety

Investering er ikke risikofrit – det samme gælder for value investering. Selvom det lyder godt at finde value aktier, der i teorien er “billige aktier”, så er det ikke altid, at ens analyse er korrekt. Derfor er det vigtigt, at man arbejder med en “margin of safety”.

Har du fundet frem til value aktier, der er prissat lavere end, end hvad de burde, skal du overveje, hvor meget du står til at tjene. Forskellen mellem den indre værdi og kursen som markedet har fastsat er din sikkerhedsmargen.

Eksempel:

Er en aktie prissat på 60 kr., men din analyse viser, at den bør ligge omkring 100 kr., vil du stå til at tjene 40 kr. Din sikkerhedsmargen er altså 40% (40 kr). Så længe aktiekursen havner inden for disse 40 kr. har du altså tjent penge.

Benjamin Graham, opfinderen af konceptet valueinvest og value aktier, købte kun aktier, hvis der var en sikkerhedsmargen på minimum 33% – aktien skulle altså handles maks for 2/3 af hvad hans analyse viste, den bør ligge på.

Hvorfor bliver aktier undervurderet?

Der kan være mange grunde til, at markedet fejlvurderer og driver prisen på aktier i bund, selvom de egentlig bør koste mere. Dette er godt for dig, men det kan være godt at vide, om der er en specifik grund til at en akties pris er lav. Dette kan blandt andet være:

  • Investorer følger med markedet, og tænker ikke over om aktien er undervurderet
  • Finanskrise
  • Markedet har overset aktien
  • Dårlige nyheder

Vækst vs. Value aktier

Value vs. vækst. Et spørgsmål der ofte kommer op inden for investering. Hvilke aktier er bedst, hvad skal du købe, hvornår skal man købe hvad, og hvilke aktier skal man have i sin portefølje?

For at give et kort svar, så kommer det meget an på, hvilken type investor du er. Nogle kan bedre lide, at virksomheden de investerer i vokser stabilt opad, og at de har konkrete beviser i tallene på, hvorfor denne aktie vil give et afkast. Dette er value aktier.

Vækst aktier er lidt andetledes. Her spiller man ikke på, at aktien er prissat mindre end den bør være, men på at virksomheden vil vokse år efter år, hvilket vil trække kursen op.

Der er investorer med speciale i begge dele, der har fået succes på aktiemarkedet, men det er godt at kende til begge dele.

Skal man investere i value?

Value aktier stiger ofte langsommere, men mere stabilt. Der er ikke så meget fart på. Det er ofte større virksomheder, der er veletableret inden for deres felt. Her skyder man på, at aktien er prissat forkert ift. deres nuværende fundamentale nøgletal.

Vil man gerne købe value aktier til porteføljen, vil det kunne vurderes som en mindre risiko.

Skal man investere i vækst aktier?

Vækstaktier kan findes i alle størrelser. Dette er aktier, der har en høj vækstrate, hvilket resulterer i at virksomhedens earnings vokser år efter år. Ideen bag en vækstaktie er, at man vurderer denne til at kunne give et større afkast en det generelle markede eller aktiens konkurrenter.

Disse typer aktier udbetaler ofte ikke udbytte (da dette fjerner kapital fra selskabet, der skal bruges på vækst), og de medfører ofte større risiko. Samtidig vil disse aktier oftest have højere P/E og P/BV værdier, da der er mere fokus på omsætning og mindre fokus på profit (ses eksempelvis hos mange tech selskaber).

Vil du købe aktier med fokus på vækst, skal du være klar over, at der er større risiko (teorestisk).

Hvilke er bedst?

I 2015 udgav Craig Israelsen en undersøgelse, der sammenlignede value- og vækstaktier mellem 1990-2014. Denne undersøgelse viser, at value aktier overpræsterede ift. vækst alternativerne med omkring 0,75% (Large Cap aktier).

Det er altså ikke den store forskel, men investerer man, ved man, at selv de mindste forskelle kan have stor betydning over det lange løb. Dette sammenligner dog alle aktierne i kategorien, så køber man kun enkelte aktier, vil man opleve et meget andet resultat og afkast.

Warren Buffett og value aktier

Warren Buffett er anset som verdens bedste investor – og dette er gjort med et grundlag i value investering. Han har opnået utrolige afkast over sin karriere inden for investering, og har haft flere aktier i porteføljen over sine mange år i branchen.

Warrens Buffetts hemmelighed er grundig analyse og en evne til at se gennem tallene, så han kan finde den korrekte pris for en given aktie. Dette gør han bedre end nogen anden. Hvis du vil investere som Warren Buffett, er der mange bøger du kan læse om emnet.

Kunsten at kunne analysere aktier tager tid at lære. Vil du gerne lære mere om dette, anbefaler Warren, at du læser “The Intelligent Investor” og “Securities Analysis”. Disse to bøger er ifølge ham de bedste om emnet.

Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

Mest populære børsmæglere

etoro
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.