etoro

Du risikerer at miste din kapital. Der kan være andre gebyr.

Compound Annual Growth Rate (CAGR)

CAGR står for Compound Annual Growth Rate. Dette nøgletal viser det gennemsnitlige afkast over en længere årrække (eksempelvis en investering, som du har ejet i over 1 år).

CAGR står for Compound Annual Growth Rate. Dette nøgletal viser det gennemsnitlige afkast over en periode (eksempelvis en investering, som du har ejet i over 1 år).

Hvad er CAGR?

CAGR er det gennemsnitlige årlige afkast over en række år. Forkortelsen står for Compound Annual Growth Rate og bruges til at danne et bedre overblik over den gennemsnitlige præstation af et aktiv, en virksomhed eller andet over en længere periode. På dansk kan man kalde CAGR for annualiseret flerårig vækstrate.

Når man udregner CAGR, indgår det i formlen, at eventuelle afkast geninvesteres hvert år.

Eftersom mange aktiver giver et varierende afkast, er CAGR en af de mest præcise måder at udregne det gennemsnitlige afkast over en længere række år. På denne måde undgår man at overfortolke de enkelte udsving.

Med CAGR kan man altså udregne den præcise procentvise sitning (eller fald) over en periode, så man nemt kan sammenligne forskellige aktiver og deres individuelle præstationer i en given periode, og man kan dermed nemt danne sig et overblik over det større billede.

Hvordan udregner man CAGR?

Herunder kan du se formlen for CAGR:

CAGR formel

n = antal år (skal være større end 1)

Slutværdi = værdien i slutningen af perioden

Startværdi = værdien i starten af perioden

Du skal altså bruge tre ting til udregning af CAGR.

  • Det antal perioder (år) du har ejet et aktiv
  • Den nuværende pris på aktivet
  • Den pris du betalte for aktivet ved køb

Eksempel

Lad os tage et eksempel af udregningen af Compound Annual Growth Rate. Forestil dig, at du har investeret 10.000 kroner. Herunder er dit årlige resultat:

  • I det første år stiger investeringen til 11.500 kr. (en stigning på 15% fra sidste år).
  • I det andet år stiger investeringen til en værdi af 15.000 kr. (en stigning på 30,43% fra året før).
  • I det tredje år stiger investering til en værdi af 17.000 kr. (en stigning på 13,33% fra året før).
  • I de sidste, og fjerde, år falder investering til en værdi af 16.000 kr. (et fald på 5,88% fra året før)

Vi kan hurtigt analysere os frem til to ting:

  • Væksten fra år til år er meget forskellig, som det også kan ses i paranteserne
  • Samlet set er investeringen blevet mere værd

Herunder kan du se hvordan CAGR udregnes, og hvad tallet fortæller os om den generelle vækst.

CAGR eksempel

CAGR er i eksemplet 12,47% over den 4-årige periode. Vi har nu muligheden for at sammenligne denne vækst med et andet aktiv, eksempelvis aktier mod obligationer, eller vækstaktier mod udbytteaktier eller en ejendoms- mod en aktieinvestering.

Hvad kan CAGR fortælle dig?

CAGR viser ikke det faktiske afkast, som du har fået på en investering, men viser i stedet det gennemsnitlige afkast. Du kan altså se, hvor meget en investering kunne være steget hver år, hvis denne vækst havde været ensartet hvert år. I virkeligheden er denne vækst selvfølgelig unaturlig, da investering stiger og falder i forskelligt tempo hvert år.

CAGR kan i stedet bruges til at give et bedre overblik, så du nemt kan sammenligne med andre investeringer, selvom de falder under andre kategorier, aktivklasser eller brancher.

Hvordan bruger man CAGR i sin investering?

Investorer bruger CAGR til mange ting. Det er et nøgletal, der kan modificeres eller vinkles til mange formål, men herunder vil vi vise dig nogle af de mest brugbare.

CAGR bruges ofte til udbytteaktier, da man her både får afkast gennem kursgevinst og udbytte.

Sammenligning af investeringer

CAGR bruges, som vi også har nævnt før, til at sammenligne investeringer. Du får med Compound Annual Crowth Rate et tal, som du kan bruge til at sammenligne alle dine investeringer med hinanden, også selvom de ikke hører ind under samme kategori. Det kan eksempelvis være obligationer, aktier, ejendomme, opsparingskonto og meget mere.

Det skal du passe på

En ting som CAGR ikke kan fortælle dig er risikoen bag en investering. Derfor er det vigtigt at have dette i baghovedet, når man sammenligner sine investeringer. Risikoen ved en investering i en ejendom og risikoen ved investering i Bitcoin er eksempelvis meget forskellig.

Hold styr på performance

Vækst, nedgang og afkast varierer meget fra år til år. Det kan derfor være svært at danne sig et korrekt billede af, hvordan ens investering har klaret sig. Dette kan du heldigvis gøre med CAGR. Dette kan eksempelvis også gøres ved at splitte ens investeringsperiode op i to forskellige CAGR-tal, og på denne måde sammenligne den første halvdel og anden halvdel af en investeringsrejse.

Brug begge metoder

Det kan være en god ide både at holde styr på performance på årsbasis og det gennemsnitlige årlige afkast. Brug derfor begge metoder til at få det bedste overblik.

Udregn nødvendigt afkast på en investering

Overvejer du at lægge dine penge i en ny investering, kan du bruge CAGR til at se, hvad det nødvendige afkast over en årrække skal være, før det kan betale sig.

Har du eksempelvis fået et godt afkast gennem crowdlending, men overvejer du at flytte pengene over i fast ejendom, kan du udregne dit årlige afkast fra crowdlending, og bruge dette tal til at undersøge, hvor meget du skal tjene på din faste ejendom, før det giver mening.

[lwptoc]

Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

Mest populære børsmæglere

etoro
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.