etoro logo

Invester sikkert og hurtigt i aktier hos eToro

– En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Invester i aktier på eToro

En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

Invester i aktier uden gebyrer

Medicinal aktier

Medicinal aktier er en del af sundhedssektoren. Dette gælder eksempelvis, selskaber der driver hospitaler, laver vacciner eller forsker i medicin.

Nogle af de mest kendte af disse er eksempelvis Pfizer, Merck og Johnson & Johnson.

Der er en række af disse, du bør kende til, hvis du gerne vil lære mere om denne sektor. Det er disse aktier, vi vil have fokus på i denne artikel.

Listen over medicinal aktier bør ikke ses som en anbefaling af aktier.

Investering i medicinal aktier

Aktier inden for sundhedssektoren ses typisk som defensive aktier. Dette betyder, at prisen på aktierne ikke vil svinge, selvom økonomien er i gang med et nedsving. For mange investorer er dette attraktivt, og det er et godt redskab at have med i sin investor værktøjskasse.

Herunder gennemgår vi nogle af de punkter, man skal være opmærsom på, hvis man skal investere i medicinal aktier.

Godkendelse af medicin

En af de ting, der kan gøre store udfald for en aktie inden for sundhedssektoren, er godkendelse af medicin. Hvis et forsøg spolerer forskning for et selskab, der er ved at udgive et nyt produkt, eller hvis det ikke godkendes af sundhedsmyndighederne, vil det oftest påvirke aktien negativt (og ofte markant).

Udviklingen af medicin, og godkendelse af dette, er vigtigt for nogle af de ovenstående selskaber. Derfor betyder det også for dig som invest, at du har stor risiko, når nye produkter skal godkendes.

Stabilitet baseret på produkter

Inden for sundhedssektoren er der flere typer selskaber, baseret på hvilken del af markedet de opererer i. Dette kan eksempelvis være:

 • Salg af udstyr
 • Salg af medicin
 • Hopsitaler

Den første vil give dig mere stabilitet, da de ikke er påvirket af ovenstående omkring forsøg samt godkendelse af deres nye medicinalprodukter. Dette gælder dog omvendt også potentielt afkast.

Nogle virksomheder begår sig dog i flere markedet, og vil derfor være en blanding af de forskellige.

Ny lovgivning

Sundhed er vigtigt for mange lande – eksempelvis Danmark, hvor staten økonomisk investerer meget i det. Derfor er der også meget lovgivning på området, og meget lovgivning der ændrer sig løbende.

Dette er selvfølgelig noget, man skal være opmærksom på, inden man begynder på handel med dette type aktier.

Hvis et selskab får problemer med lovgivningen, vil det også have betydning for din portefølje, såfrem du investerer i denne type aktier. Der har gennem tiden været mange eksempler på selskaber inden for denne sektor, der har tabt store retssager, hvilken selvfølgelig påvirker dem økonomisk.

Danske medicinal aktier

Vi har en række danske aktier inden for medicin. Herunder kan du læse om 3 af dem, inden du skal investere.

Novo Nordisk

Novo Nordisk er det man kan kalde for en “favoritaktie” hos danskerne. I Januar 2021 havde 21% af danske investorer denne aktie i deres portefølje [1] ifølge berlingske, mens Ørsted og Vestas lå med en mindre procentdel.

På deres hjemmeside skriver de følgende: “Vi omsætter idéer til bedre behandlinger for mennesker, der lever med alvorlige kroniske sygdomme.”

Novo fokuserer altså på kroniske sygdomme, der rammer hundrede af million af mennesker, og forsøger samtidig af fremme udviklingen af medicinsk udstyr og digitale sundhedsløsninger.

Nogle af de områder der er omfattet af deres research er:

 • Diabetes
 • Svær overvægt
 • Hæmofili
 • Vækstforstyrrelser

Bavarian Nordic

Bavarian Nordic har set meget opbakning siden Covid-19 blev et større og større problem for verdenen. De udvikler vacciner mod livstruende sygdomme, såsom:

 • Covid-19
 • Skolkopper
 • Respiratorisk Syncytial-Virus (RSV)

Blandt deres største fokusområder finder man også Ebola og Rabies vacciner [2].

H. Lundbeck

Lundbeck adskiller sig fra de andre to, da de specialiserer sig i hjernesygdomme, hvilket de har gjort o mere end 70 år. Nogle af de produkter de har udviklet gennem årene er:

 • Azilect mod Parkinsons
 • Selincro mod afhængighed af alkohol
 • En række produkter mod Alzheimers

Derudover har de også fokus på psykose, depression og angst [3].

Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

Mest populære børsmæglere

etoro
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.