etoro logo

Invester sikkert og hurtigt i aktier hos eToro

– En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Invester i aktier på eToro

En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

Invester i aktier uden gebyrer

Defensive aktier: Definition, Investering og eksempler

Defensive aktier er grundlæggende er aktier, der både kan klare det godt når samfundet befinder sig i et økonomisk opsving og nedsving - En investering her stiller dig defensivt, så din portefølje ikke påvirkes af pludselige hændelser.

Hvad er defensive aktier?

Defensive aktier er det modsatte af cykliske aktier. Det er aktier, der ikke påvirkes af økonomiske konjunkturer/udsving. Det er selskaber, der opererer i brancher og sektorer, hvis produkter vi både skal bruge, når vi har mange eller få penge på lommen. Disse aktier er altså mindre følsomme over for økonomien, hvilket gør dem mere stabile.

Defensive aktier er altså aktier, der giver et stabilt udbytte og leverer et stabilt afkast, selvom økonomien er i et nedsving. Dette kan være en god tilføjelse til porteføljen, hvis man vil minimere sin risiko – især hvis man mener, at markedet begynder at bevæge sig nedad.

Eksempler på disse sektorer er medicinal aktier, mad, drikkevarer og energi. Selvom vi har mistet vores arbejde, skal vi jo stadig have mad på bordet, strøm, varme og medicin mod sygdom. En defensiv sektor vil stadig opleve fald, hvis den globale økonomi svækkes, men indtjeningen vil i høj grad forblive mere stabil, ens hvis man investerer i cykliske virksomheder.

VI ANBEFALER

eToro

5 Stjerner
 • Ingen kurtage på handler
 • Populær social trading platform
 • $50 minimum indskud
 • Du kan handle med aktier, valuta, krypto, råvarer, ETF'er og indeks.

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 67% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.

Eksempler på defensive aktier (Danmark)

Herunder kan du læse nogle gode eksempler på defensive aktier i Danmark, som du bør overveje at investere i, hvis økonomien ser ud til at tage et hak nedad:

 • Carlsberg A/S (Drikkevarer)
 • Coloplast A/S (Sundhedspleje)
 • Novo Nordisk A/S (Sundhedspleje)
 • Topdanmark A/S (Forsikringsselskab)
 • Ørsted A/S (Energi)

Eksempler på defensive aktier (USA)

For at sammenligne med de danske aktier, kan du her se en liste over nogle af de store amerikanske defensive aktier:

 • AbbVie Inc (Sundhedspleje)
 • American States Water Co (Drikkevarer)
 • Coca-Cola Co (Drikkevarer)
 • Kellogg Company A/S (Producerer madvarer)
 • Microsoft Corporation (IT)
 • AT&T (Telekom)

  Hvornår skal man investere i defensive aktier?

  Hvor cykliske aktier er gode at eje i et opsving, er defensive aktier gode at sidde på, når økonomien bevæger sig nedad. Det er en “sikring” mod nedsving, og er i høj grad noget erfarne investorer gør brug af. En defensiv portefølje vil i teorien klare sig godt i et usikkert markede, hvor økonomien er oppe og vende.

  Defensive aktier er samtidig gode at eje, hvis man har en meget langsigtet strategi. Eftersom disse aktier producerer stabile afkast i alle slags konjunkturer, vil man ikke skulle bekymre sig, selvom det generelle markede bevæger sig nedad.

  Der er selvfølgelig også ulemper ved defensive aktier. Man vil generelt opleve mindre afkast i bull markeder, hvor virksomheder der kan kategoriseres som “vækstaktier” eller “cykliske aktier” vil klare det bedre.

  Ligesom med alle andre typer af investering har aktierne i defensive sektorer alle sit tid og sted. En kort opsummering kan være, at de er gode i det lange løb, hvis du som investor vil lægge dine penge i noget, der vil forholde sig stabilt.

  Udbetaler en defensiv aktie samtidig udbytte (hvilket mange af dem gør), vil du kunne indsamle dette hvert år. Udbytteaktier er populære blandt folk, der godt vil have passiv indkomst.

  Læs mere om aktieinvestering her.

   Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

   Mest populære børsmæglere

   etoro
   Stjerne (transparent)

   68% af CFD-detailinvestorer taber penge

   Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.