etoro logo

Invester sikkert og hurtigt i aktier hos eToro

– En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Invester i aktier på eToro

En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

Invester i aktier uden gebyrer

Investeringsforening – er det en god investering?

En investeringsforening er en medlemsejet forening. Denne forening forvalter flere fonde (afdelinger), som du kan investere i som investor.

Som investor skal man sørge for, at man har en diversificeret portefølje. Dette er for at minimere risiko, da man ikke vil være overkesponeret i en branche eller en type værdipapirer.

Dette kan dog være svært, hvis man ikke har meget kapital, eller hvis man er ny til investering. Her kan en investeringsforening være en god ide.

Med en investeringsforening vil man lave en pulje af penge sammen med en masse andre investorere, hvorefter disse penge vil blive investeret. Herefter modtager man afkast og udbytte baseret på, hvor stort et indskud man har bidraget med.

Vi anbefaler enten Nordnet eller SaxoInvestor til denne type investering.

Hvad er en investeringsforening?

En investeringsforening er en forening, der forvalter en række investeringsfonde (også kaldet afdelinger). Investeringsforeningen rejser herefter penge til en given fond, hvori der investeres i værdipapirer såsom aktier og obligationer. Fondene får kapital fra investorere såsom dig, der gerne vil lade investeringsforeningen forvalte dine penge. På denne måde behøver du ikke selv at vælge dine aktier, men kan i stedet lade en forening tage sig af det for dig.

Der er mange investeringsforeninger i Danmark. Disse danske investeringsforeninger har oftest fonde med hver deres speciale – det kan være udenlandske aktier, danske aktier, bæredygtige aktier eller obligationer. Fondene har også hver deres mål når det kommer til afkast og risiko. Jo større risiko, jo større potentiale for indtjening – men det betyder selvfølgelig også større mulighed for at tabe penge.

Aktive og passive investeringsforeninger

Selvom man lægger alle investeringsforeninger under samme term, er der stor forskel. Som nævnt før er der stor forskel på, hvad de forskellige investeringsforeninger investerer i, og samtidig er der også forskel på, hvordan de køber og sælger aktier med dine penge. Man kan dele dem op i to grupper: aktive og passive investeringsforeninger. Herunder gennemgår vi kort, hvad forskellen på de to er.

Aktive investeringsforeninger

En aktivt styret afdeling sammensætter en portefølje med et mål om at slå markedet. Det betyder, at de forsøger at opnå mere vækst end det generelle markede – efter omkostninger. Hvis S&P500 eksempelvis stiger 9% et år, vil den specifikke afdeling forsøge at lave et afkast på mere end 9%, efter omkostningerne er blevet betalt af dig som investor.

Passive investeringsforeninger

En passiv afdeling sammensætter en porteføjle med et mål om at holde omkostninger nede. Derefter forsøger de at lægge sig tæt op af et bestemt indeks, og på denne måde “sikre” vækst med lave omkostninger. Denne type fond prøver altså at klare det lige så godt som gennemsnittet, baseret på hvilket benchmark afdelingen har valgt at lægge sig op ad. Det kan både være det danske aktiemarkede eller det globale aktiermarkede.

Sådan fungerer en investeringsforening

En investeringsforening består som nævnt af en række afdelinger. Man kan investere i disse afdelinger, der hver især har deres mål med investeringerne. Det kan være et højt afkast gennem investering i bæredygtige aktier, eksempelvis. Når man investorere har lagt deres penge sammen i en pulje, vil investeringsforeningen altså gøres deres bedste for at sørge for, at deres investorere tjener penge.

Afhængigt af hvor meget du har lagt i puljen, vil du eje en procentdel af den. Alle investorere får derefter udbytte (medmindre det geninvesteres) og afkast, baseret på hvor stor en andel af puljen de ejer.

Investeringsforeningen tager selvfølgelig en procentdel selv, da de står for at forvalte pengene.

Fordele og ulemper

Når man investerer gennem en investeringsforening, medfølger der nogle fordele og ulemper. Herunder har vi lavet en oversigt over de to, så du kan få en bedre indblik i, hvor vidt investering gennem en forening er noget for dig.

Fordele

Gode til små og store beløb

Alle kan være med i en investeringsforening – blot fordi de køber og sælger værdipapirer for en, betyder det ikke, at man skal indskyde et kæmpe bekøb, for at være med. Har man blot 500 kr. til overs hver måned, kan man med fordel investere dem i en investeringsforening.

Kan nemt købes og sælges

Investering gennem en forening kan gøres meget fleksibelt. Man kan hurtigt og nemt købe sig ind i en afdeling, og man kan lige så hurtigt sælge sin andel tilbage igen. Man kan derfor nemt skille sig af med sin investering, hvis man ikke mener, at den kommer til at blive profitabel.

Professionelle investeringer

Har du ikke det store kendskab til handelsmarkederne, kan investeringsforeninger være en god måde at komme i gang. Du har nemlig her adgang til mange års erfaring, gennem de professionelle investorere der forvalter dine penge. Du er ikke sikret et afkast, men du er muligvis i bedre hænder, end hvis du som ny investor køber og sælger værdipapirer på egen hånd, uden at have nogen form for kendskab til fundamental og teknisk analyse.

Risikospredning

Det er velkendt inden for investeringsverdenen, at man skal sprede sin risiko, ved at eje en diversificeret portefølje – men det er ikke altid, at man ved hvordan, man skal diversificere, hvis man ikke har meget kendskab til emnet. Her kan en forening være en god mellemvej, da de investerer i forskellige aktier og obligationer. På denne måde spreder du din risiko. Invester evt. i flere forskellige investeringsforeninger. Så kan du sprede din risiko endnu mere.

Ulemper

Omkostninger

Når du køber dig ind i danske investeringsforeninger, køber du reelt set en service. Ligesom alle andre services, er der nogle omkostninger. I dette tilfælde tager en forening et årligt administrationsgebyr. Hvis de gør et godt stykke arbejde, kan det dog betale sig at betale disse omkostninger.

Foreninger skal investere overholde deres vedtægter

Investeringsforeninger har nedskrevne vedtægter og formål. De skal altid overholde disse. Dette kan under specifikke forhold være en ulempe. Hvis en forening eksempelvis skal (ifølge deres vedtægter) handle med aktier, men aktiemarkedet går nedad, vil foreningen ikke stoppe med at investere i aktier. Hvor andre investorer måske ville trække deres penge ud af markedet, vil foreningen være nødsaget til stadig at handle – også selvom det giver mere mening at investere i andre værdipapirer.

Investors og foreningens mål er ikke altid i øjenhøjde

Både investor og forening vil tjene penge – men de to aktører tjener penge forskelligt. Investor tjener penge ved at foreningen opnår et godt afkast og holder omkostningerne nede, men foreningen tjener penge gennem ved at omkostningerne, gebyrer og provisioner stiger. Derfor er det vigtigt, at man altid sammenligner omkostningerne på tværs af foreninger.

Hvor kan man handle med investeringsforeninger?

Vi anbefaler at du investerer i investeringsforeninger gennem Nordnet.

Nordnet har et stort udvalg af foreninger, der investerer i værdipapirer fra hele verden. Du kan nemt filtrere disse baseret på risiko, udbyttepolitik, investeringer og mere. Hvis du også vil handle på egen hånd, er dette også muligt. Det er en nem platform at bruge, og er flere gange blevet kåret som den bedste handelplatform i Danmark.

VI ANBEFALER

Nordnet

5 Stjerner
  • Lav kurtage på handler (min. 29 DKK)
  • Stort udvalg af nordiske aktier, investeringsforeninger, ETF’er og obligationer
  • Minumumsindskud på 500 DKK
  • Automatisk indberettelse til SKAT
  • Kåret til “Bedste handelsplatform” flere gange i Danmark
Disclaimer: Der er ingen garanti for at tjene penge, når du investerer. For at investere skal du forstå denne risiko.

Månedsopsparing som alternativ

Hvis du gerne vil handle gennem en investeringsforening, men ikke har lyst til at betale omkostninger, er der en alternativ løsning

Nordnet har introduceret en funktion de kalder for “månedsopsparing”. Med denne kan man investere i udvalgte ETF’er og investeringsforeninger, uden at skulle betale omkostninger. Funktionen fungerer automatisk en gang om måneden, så man er sikker på, at man får investeret en del af sine indtægter.

Du kan samtidig sætte en automatisk overførsel fra din egen bankkonto til din Nordnet konto hver måned, så du ikke skal huske at gøre dette manuelt en gang om måneden.

Derudover har du mulighed for at investere i aktier, investeringsfonde, obligationer og meget andet gennem Nordnet.

Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

Mest populære børsmæglere

etoro
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.