Hvad er cykliske aktier?
Cykliske aktier er aktier, der er følsomme over for positive og negative svingninger i økonomien. Når vi er i en højkonjunktur, vil aktiekursen på op, og det omvendte gælder for en nedkonjunktur.
Sagt på en anden måde, er det aktier, der klarer det godt, når økonomien har det godt. Dette er typisk flyselskaber, hoteller, bilproducenter, restauranter, banker og flere. Teorien bag dette er, at når det går dårligt for økonomien, bruger vi automatisk færre penge, og dermed vil disse selskaber tjene færre penge (og omvendt når det går godt for økonomien). I nedgangstider vil vi skære ned på vores forbrug af produkter, der ikke er essentielle for vores tilværelse, og derfor falder aktiernes kurser.
Generelt set vil aktier inden for oplevelsesindustrien, turisme og forbrugsgoder blive anset som værende cykliske. På engelsk kaldes dette for “Consumer Discretionary”.
Det modsatte af dette er defensive aktier, hvilket er selskaber inden for brancher, hvor vi bruger penge, ligemeget om vi er i nedgang eller optur (medicin, mad, toiletpapir osv.).
VI ANBEFALER
eToro
- Ingen kurtage på handler
- Populær social trading platform
- $50 minimum indskud
- Du kan handle med aktier, valuta, krypto, råvarer, ETF'er og indeks.
Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 67% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.
Hvornår skal man investere i cykliske aktier?
Aktiehandel med cykliske aktier er en god ide, når økonomien enten er ved at vende, eller hvis man forventer en økonomisk optur over en længere periode.
Et eksempel på dette er efter finanskrisen: Fra 2009 til 2020 gik S&P500 indekset opad, fordi økonomien blev stimuleret af regeringerne, så nedturen kunne blive vendt til en optur. I de næsten 11 år efter befandt økonomien sig i en optur næsten alle årene, hvilket også reflekterede positivt på cykliske aktier.
Dette kan ses herunder på ETF’en “Consumer Discretionary Select Sector SPDR Fund” (XYL), der er en ETF med cykliske aktier.
Havde man lagt en investering i bunden i 2009 til kurs $16,32, ville man have fået et afkast på omkring 610% ved et salg i 2020 til kurs $116.
Man skal på den anden side ikke investere, hvis man forventer krisetider. Her vil kursen falde, da det almene forbrug også vil falde. Tænk over samfundets økonomiske konjunkturer, da prisen på aktier i disse virksomheder vil falde og stige sammen med disse.
Hvis din nabo pludselig tjener færre penge pga. økonomisk nedtur, vil naboen ikke gå ud og købe en ny bil. Det er den basale tankegang bag cykliske aktier.
Indikatorer til cykliske aktier
Der er flere indikatorer, der kan vise dig, hvordan økonomien har det, hvilket kan påvirke aktier, der sælger ikke-essentielle. Herunder gennemgår vi nogle af dem.
BNP (GDP)
Typisk er BNP (Brutto National Produkt – Gross Domestic Product på engelsk) den mest brugte indikator på, hvordan økonomien har det. Hvis denne vokser, indikerer det, at vi er i et opsving. På den anden side, hvis denne falder, kan det være en tegn på nedsving.
Renter
Renterne kan give dig et praj om, hvor vi står hende på konjunktur fronten. Typisk ser vi stigende renter, hvis det går godt, og lavere renter, hvis det går skidt. En lav rente kan få flere virksomheder til at tage et lån, hvilket vil blive brugt på vækst, hvilket kan få gang i en dalende økonomi.
Andre indikatorer
Der er mange andre indikatorer, man kan holde øje med. Nogle af disse er:
- Detail salg
- Beskæftigelse
- Produktion
- Eksport
- Aktivitet i byggesektoren
Eksempler på cykliske aktier
Hvis du er i tvivl om, hvilke aktier der hører under cykliske aktier, kan du her se nogle eksempler:
- Apple (elektronik)
- Nike (sko og tøj)
- BMW (biler)
- Starbucks (kaffe)
- DSV (transport af essentielle og ikke-essentielle produkter)
- General Motors (biler)
- McDonald’s (fast food)
- Disney (oplevelser, film og streaming)
Som du kan se, så kan det være alt lige fra Nike, der sælger sko og tøj, til General Motors, der sælger biler og bildele. Aktierne og virksomhederne ovenover hører alle under cykliske aktier, og vil blive påvirket af økonomien og dennes stadier.
Danske cykliske aktier (C25)
På den danske børs finder vi også en række aktier, der kan falde under den cykliske beskrivelse. Herunder kan du se eksempler på cykliske aktier i Danmark – specifikt C25.
- DSV: Som et transport selskab afhænger DSV af at forbrugere køber varer, da disse herefter skal fragtes fra produktion til distribution. Hvis der er økonomisk krise, vil forbrugere bruge færre penge, hvilket vil resultere i lavere behov for transport af varer.
- A.P. Møller Mærsk: Ligesom DSV er Mærsk og et transportselskab. Også denne aktie afhænger af, at deres kunder har behov for at få fragtet varer fra A til B. Hvis forbrugerne ikke køber noget, vil deres indtjening gå ned.
- Pandora: Pandora laver smykker, hvilket kan kategorises som en ikke-essentiel vare. Dette kan kategorisere den som en cyklisk aktie, der nyder godt af at økonomien klarer det godt.
- F.L. Schmidt: Byggesektoren er en af de brancher, der som regel bliver sat en smule på pause i starten af et økonomisk nedsving. F.L. Schmidt er en cementkoncern, hvorfor de kan kategoriseret som en cyklisk aktie.
- Rockwool: Også Rockwool hører til i byggesektoren. Derfor hører de, ligesom F.L. Schmidt, til de cykliske aktier, der har godt af et økonomisk opsving. Dog ses det, at regeringen forsøger at kickstarte økonomien ved at starte byggeprojektor, hvorfor det kan være en god ide at investere i byggebranchen, når økonomien begynder at vende.
Der er flere danske cykliske aktier uden for C25, og rigtig mange på verdensplan. Hvis du gerne vil investere i disse aktier, er det blot at begynde med sine analyser.
Cykliske aktier vs. defensive aktier
Tidligere nævnte vi, at det modsatte af cykliske aktier er såkaldte defensive aktier. Hvor cykliske aktier påvirkes af konjunktursvingninger, gælder det modsatte for defensive aktier. Disse betragtes som “sikre” i kristetid, hvor cykliske aktier ellers ville falde.
Sagt på en anden måde, så er cykliske aktier/virksomheder letpåvirkelige af den generelle økonomiske situation, hvor defensive aktier ikke er. Defensive aktier kan altså være en god måde at sprede sin risiko på. Man kan også rotere sin portefølje mod defensive aktier, hvis man frygter et skift i økonomien.
De fleste investorer vil anbefale, at man enten har en blanding af defensive og cykliske aktier i sit depot, eller at man udskifter løbende, afhængigt af hvordan økonomien har det.
Eksempler på defensive aktier er:
- Novo Nordisk (medicin)
- Microsoft (software)
- Coca-Cola (drikkevarer)
De ovenstående aktier vil generelt set ikke blive påvirket af et nedsving. Derfor vil de ovenstående virksomheder stadig opleve indtjening, selvom der er en mindre krise, hvilket vil kunne opretholde dit afkast.
Ofte stillede spørgsmål
Er cykliske aktier en god investering?
Ja og nej – en investering i en cyklisk aktie kan være en god investering, hvis man investerer på det rigtige tidspunkt. Der kan aldrig gives garantier, når det kommer til investering. Du skal derfor lave din egen analyse, så du ved hvilken risiko du tager.
Hvorfor handle med cykliske aktier?
Cykliske aktier kan være en glimrende tilføjelse til din portefølje, når økonomien skifter fra et nedsving til en optur. Investering i cykliske aktier vil dog, ligesom alle andre investeringer, aldrig være sikkert, så sørg for at du kender din risiko.
Hvad påvirker cykliske aktier?
Økonomien påvirker cykliske aktier. En cyklisk aktie klarer det godt i en god økonomi (højkonjunktur) og klarer sig skidt i en dårlig økonomi (nedkonjunktur). Selskaberne er afhængige af, at forbrugerne har ekstra penge på lommen, så deres indtjening (og dit afkast) stiger.