etoro logo

Invester sikkert og hurtigt i aktier hos eToro

– En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Invester i aktier på eToro

En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

Invester i aktier uden gebyrer

Introduktion til CFD Handel

CFD'er (Contract for Difference) er et derivat, der bliver prissat baseret på prisen af et underliggende aktiv. CFD'er kan bindes op på både valuta, aktier, råvarer og meget andet.

Hvad er CFD’er (Contract for Difference)

CFD står for “Contract for Difference”. Det er en populær form for handel med derivater. En CFD er ikke et værdipapir i sig selv, men følger i stedet prisen for et underliggende aktiv. Med CFD’er kan du nemt handle i volatile markeder såsom valuta, aktier, råvarer og indekser.

Sagt på en anden måde, så er en CFD i sig selv ikke et værdipapir, men i stedet en kontrakt om, at prisen for den pågældende CFD følger prisen af et andet aktiv. Koster en Apple aktie eksempelvis $120, så vil kontrakten koste det samme, og den vil stige og falde sammen med aktien.

CFD handel medfører en høj risiko for at tabe penge, så du bør sørge for, at du er indforstået med denne risiko, før du går i gang med at handle med CFD’er.

Herunder vil vi tale mere om, hvordan CFD’er virker under handel.

Hvor kan man handle med CFD’er?

Der er mange børsmæglere, der tilbyder handler med CFD’er. To meget populære er eToro og Saxo Bank Herunder kan du få et kort indblik i begge.

Vi anbefaler oftest eToro, da de tilbyder mange gode funktioner, det er en brugervenlig platform, og man har mulighed for at kopiere allerede succesfulde tradere, hvis man ikke selv er klar over, hvordan man skal bevæge sig i de forskellige markeder.

eToro

eToro er en bærsmægler, der både gør sig i almindelige værdipapirer og CFD handel. De er blevet mere og mere populære, blandt andet på grund af deres Copytrading funktion, der gør det muligt at kopiere andre tradere, så du handler automatisk, hver gang dem du kopierer handler.

Deres brugervenlighed er i top, og det er nemt at finde rundt inde på platformen, om man vil købe aktier, råvarer eller andet.

De har gode muligheder for CFD handel, både når det kommer til kryptovaluta, indekser og valuta.

Når du køber en CFD hos eToro, betaler du ikke en traditionel kommission. Du betaler derimod en spredning. Er kursen på en aktie $100 med en spredning på $1, betyder det, at du vil skulle betale $0,5 mere ved køb, og du skal sælge for $0,5 mindre – du kan altså købe til kurs $100,5, og du kan sælge til kurs $99,5. På denne måde kan eToro tjene penge på din handel. Spredning ses ofte ved handel med derivater.

68% af detailinvestorer taber penge på CFD handel med eToro. Du bør overveje om du har råd til at løbe risikoen for at tabe penge.

Saxo Bank

Saxo Bank er en kendt bank og platform i Danmark. De har mange indstrumenter, lige fra aktier til ETF’er, og selvfølgelig også CFD’er.

Vil du gerne have en simpel løsning, kan du give dig i kast med SaxoInvestor. Vil du dog gerne gå i dybden med teknisk analyse, kan du gøre brug af SaxoTraderPro, som er deres avancerede handelsplatform.

Saxo Bank er i top når det gælder kommission og personlig tilpasning. De har vundet titlen som “Årets børsmægler” flere gange i Danmark, og de udvikler hele tiden deres platforme.

Når det kommer til kommission, har Saxo Bank forskellige løsninger, afhængigt af hvilket indstrument du handler med. Dette er både spredning og almindelig kommission.

Hvordan fungerer CFD handel?

Når du indgår en CFD handel, indgår du en kontrakt mellem dig og din handelsplatform / CFD mægler. På denne måde køber du ikke det underliggende aktiv direkte, men følger blot prisen i stedet.

Både dig og din mægler, anderkender altså, at i vil følge den reelle kurs for aktivet. Eftersom man ikke skal eje det faktiske aktiv, giver det dig mulighed for både at gå lang og kort i markedet – du kan altså shorte.

Denne form for handel er ekstremt populær, og markedet er, for at sige det mildt, gigantisk. Bank for International Settlements udgav research der viser, at markedet for OTC (Over-the-counter) derivater er $640 billioner værd, mens andre mener, at det er mere end $1 kvadrillion. Der er stor forskel i værdien mellem derivater og den faktiske værdi af markedet – $640 billioner mod $12 billioner.

Herunder giver vi mere indsigt i, hvordan CFD handel egentlig fungerer, samt hvorfor det er så populært, som det er.

Gearing af CFD handler

En stor del af CFD handel er gearet. De fleste CFD mæglere lader dig geare dine investeringer, hvilket både kan være en god og dårlig ting. Man kan både tabe penge hurtigt på grund af gearing, men man kan også tjene dem lige så hurtigt. Det er derfor vigtigt, at du er villig til at tage en høj risiko, når du handler med gearing, og at du har råd til at tabe de penge, du bruger til at handle med CFD’er.

Hvis du ikke ved, hvad det betyder at geare en investering, kan du får en simpel forklaring herunder.

At geare en CFD handel fungerer ligesom at tage et lån. Du låner penge fra din handelsplatform, hvorefter du kan handle valuta eller andre markeder med disse lånte penge.

Gearingen formidles ofte i form af ratio (10:1) eller multiplikator (10x). I begge disse tilfælde, hvis du gange din egen investering med 10. Det betyder altså, at investerer du selv 10.000 kr., kan du købe CFD’er for 100.000 kr.

Handel med gearing medfører som sagt altid høj risiko, så du skal have råd til at tage et tab.

Eksempel:

Du vil købe en CFD baseret på det tyske index DAX. Denne koster €13.000. Under din CFD handel vælger du at gøre brug af 10x gearing. Du skal derfor kun lægge €1.300 selv, hvorefter din mægler vil spæde €11.700 til din handel.

DAX’en stiger 10%. Eftersom din position originalt var på €13.000, vil den nu være €14.300 værd. Du sælger, og din konto er nu €2.600 værd – 100% af din originale investering.

Ville DAX’en derimod falde 10%, ville du tabe €1.300. Du vil derfor autmatisk blive tvunget til at sælge, da CFD handel indebærer, at du ikke kan tabe mere end du har på kontoen.

Gennemgang af en CFD handel

Herunder viser vi dig et CFD handel hos mægleren eToro.

Køb/sælg

Før du kan handle med CFD instrumenter, skal du først udvælge et instrument, som du enten vil købe eller sælge. Når du har klikket dig ind på en CFD, kan du øverst vælge enten at købe eller sælge der underliggende aktiv. Hvis du mener, at kursen vil stige, skal du købe – og omvendt, hvis du tror kursen vil falde.

Vær opmærksom på, at selvom der står “SÆLG”, så betyder det, at du vil shorte den pågældende CFD. Det skal altså ikke forstås som et klassisk salg af aktiver, da du ikke ejer det underliggende aktiv.

Ordrertype og pris

Ved enhver form for investering, har du muligheden for forskellige typer ordrer. Du kan enten vælge en “Markedsordre”, hvilket betyder, at du vil købe den pågældende CFD til den nuværende udbudte pris, eller du kan lave en “limit” ordre”.

En limit ordrer gør, at du selv kan vælge prisen, du maks vil betale. Når kursen falder til din valgte pris, så vil mægleren automatisk handle for dig.

Beløb og gearing

Under “beløb” vælger du den mængde penge, du vil bruge på din handel. Under eksponering kan du se, hvor meget du er eksponeret for totalt (dit indskud samt gearingen, der samlet udgør hele din investering).

Det smarte ved eToro er, at du nemt kan vælge gearing. På forskellige instrumenter, kan du gøre brug af forskellig gearing. På nogle CFD’er kan du gøre brug af 10X gearing, hvor andre kun går op til 5X.

Stop loss og hjemtag gevinst

En meget almindelig funktion på handelsplatforme er, at man kan gøre brug af stop loss og hjemtag gevinst. Her kan du fortælle mægleren, hvornår du gerne vil sælge din investering.

Det er en god idé at gøre brug af dette, da det kan begrænse dit tab ved pludselige bevægelser, hvilket kan ske overraskende ofte ved CFD handel.

 

Daytrading med CFD trading

CFD’er er et af de mest populære instrumenter at handle med inden for daytrading – også kaldet CFD trading. Der er flere grunde til dette.

Den første grund er, at man har adgang til et stort udvalg af volatile markeder. Her kan man handle med penge hurtigt på grund af de hurtige bevægelser i markedet. Daytrading indeholder en stor risiko for at tabe, så man skal være villig til at tage en høj risiko, for at handle CFD’er på en daglig basis.

Derudover kan man gøre brug af gearingen. Når man daytrader, er man ofte nødsaget til at handle med større summer penge, da man vil fange mindre bevægelser i markedet. Fanger man et 0,5% ryk op i markedet, vil man tjene væsentligt flere penge med 20:1 gearing, end man vil uden gearing. Husk dog, at du kan miste dine penge lige så hurtigt, som du kan tjene dem.

En sidste væsentlig grund til, at CFD trading er populært er, at man kan handle CFD’er døgnet rundt, og at man både kan gå kort og lang. Hvis man kun kan satse på ryk opad, går man i teorien glip af 50% af markedsbevægelser. Derfor kan det være vigtigt for daytradere, at deres handelsplatform også tilbyder at man kan gå kort under CFD handel.

Fordele og ulemper ved CFD-handel

Som med alt andet, så medfører CFD handel både fordele og ulemper. Herunder har vi prøvet at fremhæve de vigtigste pointer, når du handler CFD’er.

Fordele

 • Du kan anvende gearing
 • Stort udvalg af CFD’er og underliggende aktiver (aktier, råvarer, valuta og mange andre aktiver).
 • Gå både kort og lang i markedet – dette fordobler i teorien dine muligheder for at tjene penge, men fordobler også dine risici for at tabe penge.
 • Handel 24 timer i døgnet – vær dog opmærksom på, at der er højere spredning på kursen uden for officielle åbningstider
 • Ingen stempelafgift

Ulemper

 • Du kan tabe penge hurtigere med gearing
 • Medfører stor risiko – sørg for at du har råd til at tabe dine penge.
 • Du ejer ikke værdipapirerne
 • Koster penge for finansiering, hvis du holder over natten eller igennem weekenden. Dette beøb varierer afhængigt af din børsmægler.

CFD markeder

Hvis du vil begå dig i CFD handel, har du mange muligheder. Dels grundet gearingen, da du ikke behøver lige så mange midler, for at købe aktiver til højere priser, men også på grund af det store udvalg.

Herunder kan du se få af de mulige aktier du kan investere i, når du handler CFD’er.

Indekser

 • Dow Jones
 • FTSE 100
 • DAX
 • S&P500

Valuta

 • EUR/USD
 • USD/JPY
 • GBP/USD
 • USD/CAD

Råvarer

 • Olie
 • Guld
 • Sølv

Kryptovaluta

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Ripple XRP

Aktier

 • Apple
 • Amazon
 • Facebook

Som du kan se foroven, så har du massere muligheder ved CFD handel. Markederne foroven varierer meget, når det kommer til volatilitet (hvor meget der handles). CFD’er er risikable derivater at handle med, så sørg for at du har forståelse for et instrument, før du handler CFD’er.

Regler for CFD handel

I EU har vi nogle særlige regler for CFD handel. ESMA (The European Securities and Markets Authority) står for overvågning af CFD markedet. Disse regler indebærer:

 • Maks gearing tilladt på mellem 2:1 og 30:1 afhængigt af instrumentet.
 • Automatisk lukning af en CFD handel, hvis kontoens værdi falder til under 50% af marginkravet.
 • Beskyttelse mod negativ konto ved CFD handel. Sker dette alligevel, vil din CFD mægler dække beløbet.
 • En standardiseret risiko advarsel, der blandt andet skal indeholde, hvor mange procent af mæglerens kunder, der taber penge ved CFD handel.

Du kan læse mere om disse regler hos ESMA.

Ofte stillede spørgsmål

Kan man handle CFD'er uden gearing?

Ja. Man kan godt handle med CFD kontrakter uden gearing. Gearing kan være med til at øge tab og fortjeneste, men du behøver ikke at gøre brug af det. På din handelsplatform kan du tydeligt se, hvad du selv betaler, og hvad din handelsplatform betaler. Når der handles CFD’er, kan du altså selv bestemme, om du vil gøre brug af gearing eller ej.

Kan man tabe mere, end man har på kontoen ved CFD handel?

Nej, du kan ikke tabe mere, end du har på kontoen, når du handler CFD’er. Dette er en del af de nye ESMA regler. Så længe disse gælder, vil CFD handel og tab deraf være begrænset til din balance på din konto. På grund af gearing kan du dog hurtigt tabe hele din balance, hvis du ikke er forsigtig.

Hvad er minimumsindskuddet for CFD handel?

Mimumsindskuddet for CFD handel afhænger af din børsmægler, om du handler med aktier, råvarer, valuta eller indekser, og hvor meget gearing du gør brug af. Du kan finde mere information om dette hos din mægler under det pågældende underliggende aktiv.

Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

Mest populære børsmæglere

etoro
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.