etoro logo

Invester sikkert og hurtigt hos eToro

– En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Invester sikkert og hurtigt hos eToro

En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

Invester uden kurtage hos eToro

Daytrading for begyndere: Sådan bliver du daytrader

Daytrading går ud på at handle med aktier, valuta, indekser eller andre værdipapirer på kort sigt (inden for en dag). Dette involverer teknisk analyse, hurtige beslutninger og adrenalinfyldte handelsdage.

Har du nogensinde overvejet at handle med aktier? Så er du nok stødt på daytrading.

En meget kort definition af daytrading kunne lyde på:

“Køb og salg af en eller flere værdipapirer inden for samme handelsdag”

Daytrading er altså præcis som det lyder – trading på en enkelt dag. Og man kan trade hvad som helst. Guld, aktier, valutaerne, olie. Så længe du køber og sælger det inden for samme dag, kan det i bund og grund betragtes som daytrading.

(Nogle vil mene, at daytrading også kan sprede sig ud over flere dage)

Men hvad går det ud på, hvordan kommer man i gang, og er der noget særligt, man skal tænke over? Det er det, dette indlæg handler om.

Hvad er daytrading?

Daytrading er aktiehandel, men inden for en kortere tidsramme. Nogen mener, at daytrading er inden for en dag – deraf navnet “daytrading”. Dog mener andre, at daytrading kan være op til en uge.

Ligemeget om du mener det ene eller andet, er konsensus i hvert fald, at daytrading er handel med aktier, indekser eller andre værdipapirer på meget kort sigt. Dette gælder både køb og salg.

Daytrading kan godt være meget følelsesmæssigt. Dette er grundet, at man som daytrader (en person der begår sig i daytrading), sidder og holder øje med en pågældende aktie/værdipapir meget intenst. Enhver bevægelse i aktiekursen vil være forbundet med en tilsvarende følelse. Når aktien går op, vil mange opleve en følelse af glæde eller håb. Derimod vil mange opleve en følelse af frygt, når en aktie går imod en. Bliver man styret af sine følelser, vil man ikke altid træffe gode beslutninger, hvilket kan ende i et økonomisk tab.

Daytrading er en evne, der skal udvikles. De fleste der begår sig i daytrading bruger meget teknisk analyse til at bestemme, hvad de skal investere i, og hvornår de skal gøre det. Andre kombinerer den tekniske viden med fundamental analyse.

Det er vigtigt at vide, at daytrading er af høj risiko. Alle investorer taber penge på en handel fra tid til anden, men kun de bedste kan konsekvent have uger og måneder, hvor de tjener penge.

Daytrading i Danmark er blevet mere og mere populært, og der er også langt flere grupper på diverse sociale medier, flere blogs og flere YouTube kanaler om emner.

I de næste afsnit vil du lære om teknisk analyse, fundamental analyse samt hvordan du egentlig kommer i gang med daytrading.

Sådan kommer du igang med Daytrading

Der er mange daytradere – også mange danske daytradere – og de skal selvfølgelig alle sammen have et sted at handle på.

Vi har sammensat en lille miniguide om, hvordan man rent praktisk kommer i gang med sin daytrading, hvordan man vælger en handelsplatform, bliver godkendt og i sidste ende laver handler.

Hvis du er klar til at investere dine penge, kan du tage et kig på det herunder.

Vælg en handelsplatform

Vil man gerne begå sig i daytrading i Danmark, behøver man ikke at holde sig til en dansk platform – selvom der er nogle glimrende valg.

Afhængigt af, hvilket instrument du vil lægge dine penge i, vil der være fordele ved forskellige platforme. Vi vil dog som regel anbefale eToro, da du kan handle alt lige fra valuta til råvarer, og du kan handle med aktier fra 17 forskellige børser.

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. 68% af detail-investorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.

etoro (ingen kant)
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

  • CopyTrading funktionen (denne gennemgik vi tidligere)
  • Beskyttelse mod negativ balance
  • Aktier fra 14 forskellige børser
  • Adgang til råvarer såsom guld og olie
  • Adgang til valutahandel og kryptovaluta
Nordnet logo
Stjerne (transparent)
  • Lav kurtage fra 29kr
  • 0 kr. i købskurtage for investeringsbeviser og ETF’er
  • Ingen depotgebyrer
  • Alle aktier fra Norden og mange Globalt
  • Brugervenlig platform
  • Stort udvalg af undervisningsmateriale

Indsæt penge og godkend din konto

Når du har udvalgt dig en konto, skal du selvfølgelig have noget at handle for – man kan desværre ikke købe noget, uden rent faktisk at betale for det.

På de fleste platforme er det ret nemt at sætte penge ind. Børsmæglerne vil jo gerne tjene penge. Det kan dog være en længere process, rent faktisk at blive godkendt til at handle med dem.

For at kunne placere din første handel, skal du nemlig verificeres og godkendes. For at kunne blive godkendt, skal du indsende ID (kørekort, pas eller lignende), verificering af adresse (huslejeregning, gasregning eller lignende) og så skal du ofte svare på en række spørgsmål såsom: “Har du handlet med aktier før, og hvor ofte gør du det”.

Når du har indsat penge OG er blevet godkendt, er du klar til at handle.

Køb og sælg aktier

Nu er du klar til at købe og sælge! Sørg for at du finder og bruger en strategi, der passer til dig.

Hvis du ikke ved, hvad du skal handle med, kan du faktisk bruge eToros eToro funktion. Så har du muligheden for at kopere andre erfarne daytradere helt automatisk.

68% af detailinvestorer taber penge på CFD handel med eToro. Du bør overveje om du har råd til at løbe risikoen for at tabe penge.

Teknisk og fundamental analyse

Der er to måder at finde ud af, hvilken aktie man skal købe, for at tjene penge på daytrading. Teknisk og fundamental analyse. Det er vigtigt at kende forskellen, så det vil vi forklare herunder. 

Teknisk analyse

Teknisk analyse af en aktie går ud på, at man udelukkende kigger på aktiens kurs, samt dennes graf. Man kigger på, hvordan aktien har opført sig tidligere, og prøver ud fra dette at komme med et bud på, hvilken vej aktien vil bevæge sig i fremtiden. Der er selvfølgelig aldrig nogen, der kan sige med 100% sikkerhed, hvor aktien vil bevæge sig hen, men er man dygtig til teknisk analyse, kan man bestemt få sig en fordel i aktiemarkedet.

Når man laver teknisk analyse kigger man som sagt på grafens bevægelser. Her bruger de fleste daytradere de japanske candlesticks til at se, hvordan aktien opfører sig. Herunder kan du se et eksempel på en graf, der gør brug af de japanske candlesticks.

Et candlestick viser prisens udvikling inden for et tidsrum som man selv vælger. Et candlestick et opdelt i 3 dele:

  • Upper shadow – Denne viser hvor højt aktiens kurs var oppe, inden for det givne tidsrum.
  • Body – Denne viser hvor prisen var da det specifikke candlestick åbnede og lukkede. Er det pågældende candlesticks krop rød, så bevægede aktien sig nedad. Er det pågældende candlesticks krop grøn, så betyder det at aktien bevægede sig opad.
  • Lower shadow – Denne viser hvor langt nede prisen var, i det givne tidsrum.

Ved hjælp af denne information, plus andre analytiske værktøjer, kan man selv lave en vurdering om hvorvidt aktien er på vej op eller ned.

Candlesticks

Tekniske værktøjer

Der findes utallige tekniske analyseværktøjer. De har alle samme formål: at give brugeren en bedre forståelse for, hvordan aktien opfører sig. Det skal dog siges, at disse værktøjer ikke kan fortælle dig om du skal købe eller ej. Det er en måde hvorpå du selv kan få en bedre forståelse af aktien, og ud fra den information du får, kan du så selv tage en beslutning.

Mange daytradere bruger værktøjer kombineret med en strategi, til at beslutte hvornår de skal købe en given aktie. Det kommer helt an på, hvilket program du bruger, om du har adgang til tekniske analyseværktøjer, samt hvilke du har adgang til. Nogle steder skal man betale for ekstra værktøjer, andre steder får du mange tilbudt gratis.

Vil du gøre brug af tekniske værktøjer, skal du sikre dig, at du er helt sikker på, hvordan de forskellige værktøjer fungerer, så du kan gøre brug af dem optimalt.

Eksempler på tekniske værktøjer:

  • Simple Moving Avarage (SMA): Giver dig et overblik over, hvad aktiens gennemsnitlige pris er, over en selvbestemt tidsperiode.
  • Exponential Moving Avarage (EMA): Giver dig et overblik over, hvad aktiens gennemsnitlige pris er, over en selvbestemt tidsperiode. Forskellen på EMA og SMA er, at EMA regnes ud ved at de seneste priser betyder mere, end ældre priser.
  • Volumen/volatilitet: Viser hvor mange aktier der handles i et givent tidsrum for et bestemt værdipapir. Er der høj volumen er der også høj volatilitet, hvilket betyder, at der handles med mange aktier, samt at kursen muligvis bevæger sig hurtigere end normalt.

Der er rigtig mange tekniske værktøjer, man kan gøre brug af. Nogle bruger mange værktøjer, andre bruger ingen.

Fundamental analyse

Fundamental analyse er modsætningen af teknisk analyse. Mange daytradere benytter ikke fundamental analyse, mens andre kombinere fundamental analyse med teknisk analyse. Det er op til den individuelle daytrader.

Som sagt, så er fundamental analyse modsætningen til teknisk analyse. Det er den, da principperne inden for fundamental analyse ikke har noget med analyse af grafen at gøre. Når man gør brug af fundamental analyse, dykker man ned i virksomheden bag aktien. Man fokuserer på virksomhedens nøgletal samt virksomhedens udvikling. Samtidig kombinerer man viden om disse nøgletal med viden om aktiemarkedets generelle tilstand og fremtidsudsigter. 

Nogle af de nøgletal som man kigger på, når man laver fundamental analyse, er eksempelvis vækstprocenten fra år til år, omsætning og resultat, pris pr. aktie, gæld og meget mere. Har en virksomhed eksempelvis meget gæld, og en lav kontantbeholdning, kunne det tyde på, at denne virksomhed er letpåvirkelig af uforudsete udgifter. Har en virksomhed derimod en stærkt kontantbeholdning og ingen gæld, vil de have lettere ved at løse en økonomisk krise.

Ved hjælp af de mange analyser, kan man altså vælge en aktie at købe. Fundamental analyse bruges dog ofte, hvis du skal være langsigtet investor og ikke daytrader. Da daytrading ofte foregår fra minut til minut eller time til time, vil man tit ikke have tid til at foretage fundamentale analyser.

Der er mange begreber, både inden for teknisk og fundamental analyse, så giv dig god tid til at sætte dig ind i stoffet, inden du vælger en strategi.

Funamental analyse nøgletal

Daytrading tips

Det kan være svært at komme i gang med daytrading karrieren – især hvis man er helt grøn i faget. Herunder kan du læse nogle af vores bedste tips inden for daytrading, både fra os, men også nogle tips som eksperter fra daytrading verdenen er enige i, er gode at kende til.

Det første tip, som du skal vide er, at man som daytrader ikke kan vinde alle handler. Alle daytradere taber på handler fra tid til anden – det handler om, at du skal have et overskud hver uge/måned. Det handler i sidste om at vinde mere end man taber – ikke at undgå at tabe helt, for det er umuligt. Alle investorer taber penge fra tid til anden.

Der findes mange komplekse instrumenter, så forhåbentlig disse tips kan hjælpe dig i gang, så du ikke blive alt for overvældet.

(Husk – Daytrading er en proffession med høj risiko for at tabe penge, så selv med et par gode tips, taber størstedelen stadig penge. Invester derfor aldrig mere, end du har råd til)

Bliv ekspert inden for et område

Hvis du nogensinde har hørt udtrykket: “Jack of all trades, master of none”, ved du nok, hvad dette tip handler om.

Det kan være fordelagtigt at gøre sig til ekspert inden for et område. Om dette er en branche, indekser, råvarer eller andet er helt op til dig – der er mange områder at vælge imellem.

Når du er ekspert i et område, vil du have nemmere ved at finde uregelmæssigheder i markedet, hvilket du vil kunne drage fordel af. Du vil samtidig have en større forståelse for, hvordan den specifikke del af markedet fungerer, hvilket igen kan give dig en fordel. Du vil altså være “master” inden for dette område.

Handler du derimod med alt mellem himmel og jord, kan du hurtigt blive overvældet (i hvert fald i starten) over de mange muligheder. Dette vil gøre det sværere for dig selv, og du vil muligvis ende som “jack of all trades” – altså dårlig til det hele. Er du dårlig til det hele, vil du ende med at tabe dine penge.

Sæt regler og følg dem

Teknisk analyse kan være en svær affære – men det betyder ikke at det er umuligt.

Når du laver dine tekniske analyser, og når du sidder med dine åbne handler, bliver du nødt til at følge et sæt regler, som du laver til dig selv. Det kan eksempel være, at du først køber en aktie, hvis den overordnede trend er opadgående i markedet.

Når det omhandler at åbne handler, skal du vælge en strategi – en prædefineret

En generel regel, som alle tradere bør følge, er reglen om stop loss og trake profit. Hvis du ikke ved hvad de to betyder, får du en kort definition her:

  • Stop Loss: Stop Loss er en forudbestemt kurs, hvor du vælger at tage et tab. Hvis du køber en aktie i kurs 100, kan du sætte et stop loss til kurs 95 – rammer aktien denne kurs, vil du altså sælge dine aktier for et tab. Dette er for at undgå, at man taber mere end nødvendigt.
  • Take Profit: Take Profit er det omvendte af Stop Loss. Det er en forudbestemt kurs, hvor du vælger at tage profit. Hvis aktien rammer denne kurs, vil du altså sælge/købe dine aktier, så du tjener penge.

Reglen er egentlig meget simpel:

Forudbestemt altid dit Stop Loss, og overhold det altid.

Det samme kan gøres med Take Profit, men den vigstigste er Stop Loss.

Tjen penge ved at sælge og købe aktier

En ting du bør lære som daytrader er, at man både kan tjene penge på at køber aktier, men også på at sælge dem (altså at shorte).

Mellem 1996 – 2016 var 53.29% af alle handelsdage positive, hvilket betyder at 46,71% af alle dage var negative. Hvis du ikke lærer at tjene penge på at gå kort, vil du altså (i teorien) gå glip af næsten halvdelen af alle handelsdage.

Mange af de principper man lærer som daytrader (eksempelvis support/resistance) fungerer både ved køb OG salg af aktier – man skal blot vende trading mønstrene på hovedet. På denne både kan du handle på markedet både i bull og bear markeder (bull betyder, at markedet går opad, bear betyder at markedet gå nedad).

Danmarks største daytradere

Hvis du gerne vil være den bedste, må du lære fra de bedste.

Der er mange dygtige daytradere i verden, og nogle af dem kommer også fra Danmark. Heldigvis vil mange af dem gerne dele ud af deres viden, så vi andre kan blive klogere.

Du kan læse mere om de danske daytradere Tom Hougaard, Fleming Kozok Sørensen og Hans-Henrik Nielsen herunder.

Tom Hougaard

Tom Hougaard er nok et af de mest familiære daytrader navne i Danmark. Han har over de seneste mange, mange år. I 1998 åbnede han sin første konto, og har siden dag beskæftiget sig inden for de finansielle markeder. Han gør sig dog nuværende mest i handler i indexer såsom det tysker DAX-indeks, det amerikanske DOW-indeks og det engelske FTSE-indeks.

Tom er ikke at kimse af. I 2014 tjente han knap 10 milioner fra 250.000, og i 2015 kom det frem, at han havde 43 milioner kr på en enkelt markedskorrektion.

Hvis du gerne vil lære af Tom, kan du enten følge med i Millionærklubben på Radio 24/7, som han er med i, eller du kan melde dig ind i hans Telegram gruppe, hvor han dagligt skriver næsten alle hans handler.

» Se Toms hjemmeside her: Tom Hougaard

Flemming Kozok Sørensen

Flemming Sørensen er endnu et eksempel på en succesfuld trader, dog på andre præmisser end Tom. Hvor Tom begår sig i indekser, holder Flemming sig til penny aktier under 5$ pr. aktie.

Flemming Kozok Sørensen startede sin trading karriere allerede da han var 16 år gammel. Efter 5 år havde han tjent 6 millioner kroner, hvilket er en imponerende vækst.

Hans-Henrik Nielsen

Vil du gerne være en del af et dansk fællesskab om daytrading, kan du gå ind på gruppen “Danske daytradere – den hårde kerne” på Facebook, Danmarks største tradinggruppe. Her vil du kunne møde Hans-Henrik Nielsen, der er meget aktiv inde i gruppen. Han laver ofte videoer, hvor han fortæller om hans syn på markedet.

Hans-Henrik er meget dygtig til teknisk analyse, hvilket han også viser med sine DAX og DOW analyser, handler og gevinster.

Daytrading Ordbog

Long (lang)

At være lang, betyder at man har købt en aktie. Hvis aktien stiger i pris, kan du sælge den igen for profit.

Short (kort)

At shorte en aktier (eller at være kort) betyder, at man har solgt en aktie. Dette foregår ved, at man “låner” en aktie af aktiemægleren og sælger den, for så at købe den tilbage til en lavere pris senere. Her vil du tkene penge, når aktien falder i pris.

Bull market

Et “bull market” betyder, at markedet går opad, og at man bør købe aktier.

Bear market

Et “bear market” betyder, at markedet går nedad, og at man bør sælge aktier.

Candlestick chart og bar

Et candlestick chart er en graf bestående af flere candlestick bars. En candlestick bar består af en upper- og lower shadow og en body. Barens “body” viser hvor kursen var da den åbnede og lukkede, og vises ofte i grøn eller rød, der henholdsvis betyder at prisen gik op eller ned. Skyggerne viser kursen højeste og laveste pris inden for barens tidsramme.

Swing Trading

Hvor daytrading er trading inden for samme dag, foregår swing trading over flere dage eller uger, men stadig ikke lige så længe som investering.

Instrumenter

Et trading instrument henviser til de forskellige markeder, man kan handle med. Dette er eksempelvis aktier, råvarer, kryptovaluta osv.

Tekniske Værktøjer

Teknisk værktøjer er alle de hjælpemidler, du kan bruge, for at kortlægge grafer. Nogle af de mest kendte og oftest brugte er SMA, EMA, Volumen, MACD og RSI.

Volumen

Hvor mange aktier der bliver handlet inden for en specifik tidsramme. Er volumen høj, betyder det, at markedet er volatilt og omvendt. Et volatilt markede kan være sværere at handle i.

SMA

Teknisk værktøjer er alle de hjælpemidler, du kan bruge, for at kortlægge grafer. Nogle af de mest kendte og oftest brugte er SMA, EMA, Volumen, MACD og RSI.

EMA

EMA (forkortelse for Exponetial Moving Average) er den gennemsnitlige pris for et udvalgt antal barer, men hvor der bliver pålagt mere værdi på de seneste priser. Denne udregnes ved hver ny bar, så der automatisk laves en linje på grafen.

Resistance (modstandsniveau)

En resistance er et punkt på grafen, hvor kursen har svært ved at bryde op igennem. Dette ses ofte ved runde tal (50, 100, 200), da dette er psykologiske punkter. Man kan identificere et modstandsniveau ved at undersøge grafen – er der flere steder, hvor kursen har prøvet at bryde op igennem, men i sidste ende fejlet?

Support (støtteniveau)

Support er det modsatte af resistance. De samme regler gælder, blot omvendt. Et støtteniveau er altså hvor prisen har svært ved at bryde NED igennem, så den i stedet hopper op igen. Bryder kursen igennem en support, bliver det til en resistance, og omvendt.

CFD (Contract-for-difference)

En differencekontrakt (oversat fra det engelsk CFD) er et instrument baseret på en underliggende aktie eller værdipapir. Indgår man som investor en differencekontrakt, deltager man i udviklingen af aktien (enten som køber eller sælger) uden egentlig at købe aktien. Du kan se på det som betting – du spiller på hvad kampens udfald bliver, uden egentlig at være en del af kampen, bortset fra, at kampen her er en aktie.

Margin

Margin er penge du låner fra din børsmægler/handelsplatform. Handler du på margin, handler du altså for lånte penge. Du skal altid stille en mængde penge som sikkerhed. Går din handel dårligt, vil der blive lavet et “margin call”, hvilket betyder, at dine aktier vil blive solgt, i den præcise kurs, hvor du lige præcis vil kunne betale de lånte penge tilbage – på denne måde taber du ikke mere, end hvad du har på din konto.

Gearing

Gearing er meget det samme som margin, bortset fra, at dette er forholdet mellem sikkerhed og margin. Hvis du skal stille 10 kr. som sikkerhed, for at få en 100 kr. margin, er din gearing altså 1:10.

Bid price (budpris)

Budprisen er det højeste bud fra en køber af en aktie.

Ask price (udbudspris)

Udbudsprisen er den laveste pris fra en sælger af en aktie.

Spread

Spread betyder forskellen mellem to priser – i trading omhandler dette Bid og Ask priserne. Hvis du kan købe en aktie for 100 kr. samtidig med, at du kan sælge den for 99 kr., vil spreadet være 1 kr. Der er ofte spreads på CFD’er i stedet for kommission.

Kommission

Kommission en den pris du skal betale børsmægleren, for at gøre brug af deres service. Afhængigt af platformen/mægleren, vil prisen enten være et fast beløb eller en procentsats.

Stop Loss

Stop Loss er en ordre du giver til din børsmægler om, at sælge en given aktie i en specifik kurs for at begrænse et tab. Dette er en kurs valgt af dig. Du sætter et Stop Loss få at undgå af tabe for mange af dine penge. Har du shortet en aktie i stedet for at købe, er Stop Loss en ordre om at købe aktien tilbage.

Trailing Stop Loss

Et trailing Stop Loss er det samme som et almindeligt Stop Loss, med den ene ændring, at dit Stop Loss automatisk rykkes opad, når din handel også går opad (eller omvendt, hvis du har solgt en aktie). Hvis du har sat dit Stop Loss til 20 point, og aktien stiger med 30 point, vil dit Stop Loss også rykke 30 point opad, således dit Stop Loss stadig er 20 point bag aktiens kurs.

Take Profit

Take Profit er en ordre du giver til din børsmægler om, at sælge en given aktie i en specifik kurs for at tjene en profit. Dette er en kurs valgt af dig.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder daytrading?

Daytrading er køb og salg af aktier eller andre værdipapirer på samme dag – både køb og salg foregår altså inden for meget kort tid. Det foregår ofte med afsæt i teknisk analyse, for at man hurtigt kan tage beslutninger om, hvorvidt markedet skal op eller ned.

Kan man tjene penge med daytrading?

Ja. Man kan tjene mange penge med daytrading. Der er dog flere mennesker, der taber penge med daytrading. Man kan tabe rigtig mange penge hurtigt på grund af det hurtige tempo i markedet.

Er Daytrading en god idé?

For de fleste vil daytrading ikke være en god ide. Som nævnt, taber de fleste mennesker penge, hvis de begår sig i daytrading. Kan du dog lære at tjene penge på det, så er det åbenlyse svar selvfølgelig jo – så vil det være en god ide.

Hvor meget skal man bruge til at daytrade?

Du skal kun bruge så meget, som du har råd til at tabe. Har du 1.000 kr., kan du i teorien begynde at handle med aktie på en daglig base. Jo flere penge du har, jo hurtigere kan du selvfølgelig tjene flere – men lige meget hvor meget du starter med, skal du have råd til at tabe dem.
Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

Mest populære børsmæglere

etoro
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.