etoro logo

Invester sikkert og hurtigt hos eToro

– En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Invester sikkert og hurtigt hos eToro

En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

Invester uden kurtage hos eToro

Udbytteaktier for begyndere

Udbytteaktier er aktier, der udbetaler udbytte en eller flere gange om året. Det er en langsigtet strategi, der ved hjælp af geninvestering kan give et stort afkast over lang tid.

Udbytteaktier er en fantastisk og hypigt brugt mulighed for at generere passiv indkomst. Drømmer du om at vågne op og se flere penge på kontoen end da du gik i seng? Så bør du måske investere i aktier med udbytte.

Kort fortalt er udbytteaktier aktier, hvor selskabet bag aktien betaler en andel af året overskud til deres aktionæerer. Hvis du ejer en af selskabets aktier, vil du altså modtage et mindre beløb pr. aktie.

Men hvilke aktier er udbytte aktier? Hvordan køber man dem? Hvordan integrerer man dem i sin investeringsstrategi?

Få svar på dine spørgsmål om udbytte i dette indlæg, eller se oversigten over udbytteaktier længere nede i indlægget.

VI ANBEFALER

eToro

5 Stjerner
  • Populær social trading platform
  • $200 minimum indskud
  • Du kan handle med aktier, valuta, krypto, råvarer, ETF’er og indeks.

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.

Hvad er udbytte?

Udbytte er et beløb, som et selskab betaler til sine autionærer. Udbytte betales med overskuddet fra det foregående regnskabsår, og er et beløb som bestyrelsen bestemmer. Udbytte betales som et beløb pr. aktie (eksempelvis 2 kr./aktie), så man derefter kan gange det op, alt afhængigt af, hvor stor en andel af selskabet man ejer.

Udbetaling af udbytte kan bruges til blandt andet at belønne auktionærern, mens andre selskaber bruger det som en mulighed for at få særlige skattefordele.

Udbyttet betales som sagt af selskabets overskud. Hvis et selskab vælger IKKE at betale udbytte til dets auktionærer/ejere, er det enten fordi:

  1. De køber aktier tilbage i selskabet
  2. De geninvesterer overskuddet til eks. research eller udvidelser af selskabet
  3. De har ikke haft overskud
Udbytte

Hvis et selskab betaler aktie udbytte hvert år, og hæves dette udbytte hver gang, kan det altså være et tegn på et godt og sundt selskab. Dette er også noget af det, man skal kigge efter, hvis man ønsker at bygge en investeringsporteføje op af udbytte aktier.

Det bedste udbytte aktier er de aktier, der udbetaler et høj udbytteprocent (udbyttet som procent af aktiens kurs), der hæver deres faktiske udbytte hvert år (eksempelvis fra 2 kr. til 2,5 kr.), og som har betalt udbytte i mange år. Derudover skal det være en stabilt virksomhed, der kommer til at stå længe, da man oftest holder på udbytte aktier i rigtig mange år af gangen.

Hvis et selskab offentligør, at de enten sløjfer udbyttet eller sætter det ned, kan det samtidig være tegn på svagheder. Et resultat af at et selskab stopper med at betale udbytte, er ofte, at deres falder aktiekurs.

Der er stol forskel på, hvor stor en procent udbytte der bliver betalt. Nogle virksomheder udbetaler 5% af aktiekursen i udbytte – andre betaler kun 0,5%.

Udbytte er en glimrende måde at skabe passiv indkomst på. Når man får udbetalt udbytte, kan man udnytte teorien om renters rente til at geninvestere i flere aktier. Igen skal du dog sørge for, at du køber aktier i en stabil virksomhed med en sund økonomi.

Oversigt over danske udbytteaktier (C25)

Herunder kan du se en oversigt over de danske udbytteaktier på C25 indekset. I tabellen kan du se det udbetalte udbytte (dividend) og udbytteprocenten af den aktuelle kurs (dividend yield). Tabellen vil blive opdateret med moderate mellemrum.

C25 er en liste over de mest omsatte aktier i Danmark, og dermed også nogle af de største udbytteaktier. Der er flere dividende aktier i Danmark, men herunder er tabellen over dem, der er inkluderet i C25.

Opdateret: 02/09/2020

*Selskaber markeret med stjernen har ikke betalt udbytte i 2020 grundet Corona, men havde planlagt og offentliggjort udbyttet for 2020 allerede. Derfor er de alligevel blevet inkluderet på listen.

Hvis du gerne vil se aktieudbytte 2019, så offentliggører selskaberne det ofte på deres egne hjemmesider. Ellers kan du på Yahoo Finance eller andre finansielle tjenester ofte også se det.

De bedste udbytteaktier i Danmark og verden

Det kan være svært at sige, hvad de bedste udbytteaktier er i Danmark. Der er dog nogle guidelines, man kan følge, hvis man gerne vil investere i gode danske udbytteaktier.

Herunder gennemgår vi to forskellige typer selskaber, der som regel udgør en god udbytte aktie. Den første er bankaktier (aktier udstedt af bankselskaber såsom Danske Bank eller Nordea) og derefter stabile udbytteaktier (selskaber der har betalt udbytte i en lang årrække).

Bankaktier

De danske banker udbetaler som regel et rigtig godt udbytte, og er i Danmark kendt for at være aktier med højt udbytte. Corona i 2020 satte desværre en stopper for udbytteudbetaling i mange banker, men går man tilbage og ser på historien, vil man kunne se, at bankerne ofte udbetaler udbytte helt op til 5-8%, hvilket er langt over gennemsnittet.

Nogle af de bedste danske udbytteaktier i banksektoren at investere i er muligvis:

  • Danske Bank
  • Sydbank
  • Spar Nord Bank

Disse tre banker er både kendt for højt udbytte, og specielt Danske Bank og Sydbank er svære at undgå i det danske finansliv – de er veletablerede på markedet, og vil højest sandsynligt holde mange år endnu. Også Nordea er en god udbytte aktie (idet de udbetaler et højt udbytte pr. aktie.

Alle disse aktier kan handles på SaxoInvestor eller Nordnet og kan findes på den Københavnske Fondsbørs (NASDAQ Copenhagen). Enkelte danske aktier kan ikke handles på eToro.

At banker ofte betaler en høj udbytteprocent, er det ikke ensbetydende med, at alle banker gør det. Jyske Bank sløjfede eksempelvis deres udbytte i 2019. Det skal også nævnes, at blot en aktie er en god udbytteaktie, betyder det ikke, at det er en sikker investering.

Stabile udbytteaktier

Stabile udbytteaktier er aktier, der over mange år har udbetalt udbytte, og samtidig har hævet det direkte afkast fra udbyttet. I Danmark har vi ikke en term for det, men i USA kaldes disse aktier for henholdvis Dividend Aristocrats og Dividend Kings.

Dividend Aristocrats er aktier fra det store amerikanske indeks S&P 500, der i 25 år i streg har øget deres aktieudbytte.

Dividend Kings er også aktier fra S&P 500, der i 50 år i streg har øget deres aktieudbytte. Eksempler på disse er Coca-Cola og American Water. Hvis du vil se en liste over resten, kan du finde den her.

Som sagt har vi ikke termer for udbytteaktier som disse på den Københavnske Fondsbørs, men man kan stadig gøre et forsøg i at sammenligne. Prøv at finde aktier, der i 10, 20 eller 30 år i streg har øget deres udbytte, eller i hvert fald har opretholdt et højt udbytte i flere år i streg.

Nogle danske udbytteaktier der tit nævnes, fordi de er rigtig stærke, er Novo Nordisk og ISS – det er aktier med højt og stabilt udbytte. Novo Nordisk er gået fra et dansk til et globalt selskab i sundhedssektoren, og får ofte godkendt ny medicin. Ser man på grafen, ser det ud som om, at de kun kan gå opad. ISS er også en global virksomhed med rødder i Danmark, og har siden 1901 hjulpet til med rengøringsserivce. Det er en ny spiller på den danske børs, men er et etableret selskab.

Hvordan investerer man i udbytteaktier?

I denne sektion vil vi gå over, hvordan man helt præcist køber udbytteaktier. Hvis du allerede har en konto hos en handelsplatform (og du er tilfreds med denne), kan du springe dette afsnit over.

Hvis du ikke har en konto, og du er i tvivl om, hvordan man køber og sælger aktier, så kan du med fordel læse denne sektion igennem.

Denne sektion er ren og skær med, for at alle kan følge med i de næste afsnit.

Find en handelsplatform

Når du skal finde en handelsplatform, er det vigtigt, at denne opfylder dine behov. Hvis du er nået så langt, vil vi antage, at du er interesseret i at købe udbytteaktier frem for valuta, olie eller kryptovaluta.

Hvis dette er sandt, og du er mest interesseret i at købe udbytteaktier, vil vi anbefale en platform som eToro.

Hvorfor bliver netop denne handelsplatform anbefalet? Fordi de har et stort udvalg af aktier, de har en rimelig kommission, de har gode værktøjer til at finde nye aktier – og så har de ikke mindst et godt udvalg af aktier der udbetaler udbytte.

 Derudover vil vi anbefale Nordnet, da dette også er en glimrende handelsplatform – blot med et mindre udvalg i globale aktier.

etoro (ingen kant)
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

  • CopyTrading funktionen (denne gennemgik vi tidligere)
  • Beskyttelse mod negativ balance
  • Aktier fra 14 forskellige børser
  • Adgang til råvarer såsom guld og olie
  • Adgang til valutahandel og kryptovaluta
Nordnet logo
Stjerne (transparent)
  • Lav kurtage fra 29kr
  • 0 kr. i købskurtage for investeringsbeviser og ETF’er
  • Ingen depotgebyrer
  • Alle aktier fra Norden og mange Globalt
  • Brugervenlig platform
  • Stort udvalg af undervisningsmateriale

Registrer, indsæt penge og verificer

Vi anbefaler som regel eToro, så lad os tage udgangspunkt i denne platform.

For at kunne handle med værdipapirer på eToro, skal du først registreres, indsætte penge og verificeres (verificeringen går ofte hurtigere, hvis du indsætter penge, allerede inden du er blevet godkendt). Det er en relativt nem process, der ikke tager mere et et par dage for eToro at komme igennem.

eToro skal man indsætte minimum $200 via kort eller paypal, eller $500 via bankoverførsel (vi anbefaler at overføre i USD for at undgå gebyr).

Find din første udbytteaktie

Når du har din konto, er det tid til at købe udbytteaktier. På eToro kan du nemt søge efter de aktier, du gerne vil købe. Man kan også kigge under de forskellige markeder, hvis man mangler inspiration til aktier.

Som et eksempel kan vi dog bruge Coca-Cola.

Coca-Cola er en såkaldt Dividend King (de har øget deres udbytte hvert år i 50+ år), hvilket fortæller os, at der er en god chance for, at det er en god amerikansk udbytteaktie. Søger du på den i toppen i eToro platformen, vil du kunne se “KO”, hvilket er Coca-Colas ticker symbol.

Søg på aktier

Når du trykker på aktien, vil du kunne se forskellige faner: “Feed”, “Stats”, “Charts” og “Research”. Feed indeholder forskellige nyheder fra Coca-Cola, folk der taler om aktien og forskellige syn på dennes udvikling. Stats viser dig data om aktien såsom udbytte, udbytteprocent, åbne- og lukkekursen og meget mere. Under “Charts” kan du se en graf med forskellige tilgængelige værktøjer. Research er præcis som det lyder – en masse research om aktien.

Coca Cola aktie

Når du skal købe en aktie, skal du klikke på “Trade” knappen. Her vil et mindre vindue åbne, hvor du kan vælge, hvordan du vil købe aktien.

Da eToro gør sig i CFD’er, har du faktisk muligheden for at købe halve aktier, så det passer til dit budget. Du kan enten købe baseret på værdi (eks. kan du købe for $200) eller du kan købe i antal (eks. 2 Coca-Cola aktier). I toppen af vinduet vælger du “Sælg” eller “Køb”, og det er også i dette vindue at du vælger dit Stop Loss (SL).

Da du køber et underliggende aktiv, betyder det også, at du ikke skal betale kommission.

Når du trykker “Set order” laver du handlen, og voila – du ejer nu en aktie.

Køb Coca Cola

Hvorfor skal man købe udbytteaktier?

Der er både investorer, der taler for og imod udbytteaktier – dermed kan vi udlede, at der både er fordele og ulemper. Nogle investorer køber altid udbytteaktier, og andre styrer helt udenom virksomheder der betaler udbytte. Der kommer helt an på den individuelle investorers strategi og portefølje.

Las os tage et kig på nogle fordele, ulemper og myter om udbytteaktier.

Fordele ved udbytteaktier

Den største grund til, at folk køber udbytteraktier, er selvfølgelig selve udbyttet man får. Det kan betegnes bedst som “passiv indkomst”, da man ikke skal gøre mere, efter man har købt aktien. Mange mennesker drømmer om at kunne leve af passiv indkomst, og for mange er udbytteaktier dere mulighed.

Hvorfor er passiv indkomst godt? Det giver mere fritid og frihed. Frihed til at bruge til på de ting, som man synes er sjovt, og frihed i økonomisk forstand. Hvis man har nok passiv indkomst til at komme gennem livet, uden faktisk at skulle arbejde, har man opnået ultimativ økonomisk frihed.

En anden fordel er “renters rente” princippet. Når du køber en aktie, vil du hvert år få udbytte (renter). Hvis du geninvesterer dette, så du køber flere udbytteaktier, vil du næste år tjene endnu mere (i teorien) – og dette kan man gøre år efter år eller måned efter måned (afhængigt af hvilke udbytteaktier du ejer). Du optjener altså mere udbytte ved at investere dit udbytte – renter på renter.

Store fortalere af udbytteaktier er Kevin O’leary og Warren Buffet.

Kevin O’leary er en canadisk forretningsmand, der både har været med i de to TV-shows “Dragons Den” og “Shark Tank” – den canadiske og amerikanske version af vores danske “Løvens Hule”. I dette klip kan du høre hans mening om udbytteaktier. Han mener, at man kun bør købe udbytteaktier.

Ulemper ved udbytteaktier

En af de store grunde til, at nogle investorer kigger væk fra udbytteaktier, er pga. den udbetaling virksomheder laver, når de udlodder udbyttet. Det er ofte store mængder penge, der er tale om, hvilket ellers kunne være blevet investeret i virksomheden – enten som research, udvikling, udvidelser eller andet. Det hæmmer generelt væksten.

Det er også af denne grund, at virksomheder der betaler en høj udbytteprocent, ofte ikke stiger lige så hurtigt, som virksomheder der ikke betaler udbytte – det er selvfølgelig ikke en garanti, en virksomhed kan sagtens vækste og betale gode penge til auktionærerne, men virksomheden kunne have haft hurtigere vækst, hvis de sløjede udbyttet. Høje udbytteprocenter betyder altså et lavere direkte afkast gennem kursvækst.

Hvis man ofte handler med aktier på kortere sigt (eksempelvis mellem en dag til en uges holdetid), vil aktieudbytte ofte ikke være en faktor, som man kigger på – medmindre udbyttedagen selvfølgelig er lige om hjørnet.

Myter om udbytteaktier

Der er nogle myter på aktiemarkedet (primært hos nye investorer, der endnu ikke har meget viden) om udbytteaktier. Dem går vi hurtigt igennem, så myterne kan blive skudt i sænk.

Den første myte er, at udbytteaktier altid er sikre investeringer – det er de bestemt ikke. Du vil aldrig kunne finde en investering, der er 100% sikker. Der er altid risiko involveret, og det samme gælder hos udbytteaktier. Selvom en virksomhed betaler aktieudbytte, betyder det ikke, at de kører en økonomisk sund forretning. Selv de bedste udbytteaktier kan bukke under.

Den anden myte er, at investeringer i udbytteaktier er kedelige investeringer. En såkaldt “kedelig investering” er en investering, hvor aktiekursen vækster langsomt – der sker altså ikke noget. Dette er bestemt heller ikke sant. Blandt de danske udbytteaktier kan vi endda finde aktier, der har givet et glimrende afkast, der også betaler aktieudbytte. Et eksempel på dette kan være Vestas Wind Systems A/S – de har betalt en fin udbytteprocent, samtidig med at de har oplevet glimrende vækst gennem 2013-2020.

Aktieafkast vs. udbytte af aktier

Hvis man ikke er til udbytteaktier, hvad køber man så? Aktier der giver direkte afkast gennem en stigning af aktiekursen. Men så er spørgsmålet: Hvad er bedst? Det direkte afkast som aktier giver eller udbytteaktier?

Det er individuelt.

Hvis du har en langsigtet strategi, hvor passiv indkomst og geninvestering af dette indgår, så siger det sig selv, at du er ude efter udbytteaktier. Hvis man har en langsigtet strategi, vil udbytteaktier som regel være en godt bud på, hvad man skal investere i – i hvertfald som en del af porteføjlen. Hvis du eksempelvis investerer i en aktie, der betaler 2,5% til dig som auktionær hvert år, har du tjent din originale investering ind efter 40 år. Og det er hvis aktiekursen slet ikke er steget.

Hvilke aktier skal man så investere i, hvis man gerne vil have direkte afkast?

Det er op til dig. Find de aktier, hvor du ser potentiale – om det er danske aktier, danske udbytteaktier, amerikanske udbytteaktier eller nogle helt andre – der er meget at vælge imellem. Sørg dog for at lave din analyse ordentlig, så du er sikker i dit valg.

» Læs mere om aktiehandel: Aktier for begyndere

Udbyttebetaling og ex-dage

Hvis man vil have udbytte fra en aktie, kan man ikke bare købe aktien dagen før – man bliver nødt til at have ejet aktien i en mængde tid.

Heldigvis, så er denne mængde forbestemt. Når en bestyrelse holder den årlige generalforsamling, hvor de diskuterer udbytte, vil aktien dagen EFTER forsamlingen være “ex-dag” (også kaldet x-dagen). Det er fra denne dag, at aktien vil handles uden (altså exclusive/eksklusiv) udbytte. Vil du have udbytte fra en aktie, skal du altså eje aktien før generalforsamlingen finder sted – ellers har man ikke ret til udbytte.

På ex-dagen vil man se aktien falde, hvilket giver god mening, hvis man lige tænker over det. Der bliver taget et beløb ud af selskabet, som man giver til private rundt omkring i verden, fordi de ejer aktien. Selskabet bliver altså mindre værd, fordi man betaler udbytte.

Udbyttebetaling sker som regel mellem 1-2 måneder efter ex-dagen. Hvis man gerne vil finde ud af, hvornår ens investeringer holder generalforsamling, skal man have fat i en udbytte/finanskalender.

Kommende generalforsamlinger og udbytte dage

Det kan være rart at vide, hvornår bestyrelsen af de virksomheder, man har investeret i, holder generalforsamling, hvornår der betales udbytte, samt hvornår x-dagen er lagt. Desværre er der ikke en generelt tommelfingerregel, da det både er forskelligt fra år til år og fra selskab til selskab.

Vil du dog gerne finde ud af, hvordan der er udbyttebetaling, kan du gøre brug af en udbytte kalender. Denne viser hvilke udbytteaktier giver udbytte hvilke dage, og nogle gange også hvornår bestyrelsen holder generalforsamling.

En god udbytte kalender kan findes hos npinvestor.dk.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er udbytte?

Udbytte (dividende) er en udbetaling af en virksomheds overskud til dens aktionærer/ejere. Hvis en virksomhed har overskud, kan dennes bestyrelse vælge at udbetale udbytte. Virksomheden kan også vælge at geninvestere overskuddet i stedet for at betale udbytte.

Hvad er udbytteaktier?

Udbytteaktier er aktier, fra virksomheder der betaler udbytte. Ofte betaler de samme virksomheder udbytte hvert år – disse virksomheder er ofte også stabile, da de har råd til at betale udbytte, i stedet for at geninvestere hele deres overskud.

Hvad er udbytteskat?

Udbytteskat er den mængde skat, som du skal betale af dit aktieudbytte. Udbytteskatteprocenten ligger på 27% op til 55.300 kr., og herefter skal du betale 42%. Nogle fonde og foreninger kan dog søge om udbyttefrikort. Man skal som person betale skat af al udbytte.

Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

Mest populære børsmæglere

etoro
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.