etoro

Du risikerer at miste din kapital. Der kan være andre gebyr.

Renters rente

Renters rente beregner

Herunder kan du se vores renters rente beregner. Beregn nemt og hurtigt renters rente, så du kan blive klogere på dit lån, dine investeringer eller din opsparing.

Startkapital

Afkast (pct)

Geninvestering (i perioden)

Antal år

Renteperiode0 kr.

Du kan se den renteformel, der er brugt til beregneren, længere nede på siden.

Hvad er renters rente?

Renters rente er et begreb for fænomenet af forrente en beholdning flere gange. Det er altså renterne af allerede eksisterende renter. Det bruges ofte af låneselskaber og banker til både at regne ud, hvad en låntager skal betale ud i fremtiden, men også til at regne din rente ud på en opsparingskontoen.

Sagt på en anden måde, så kan renters rente beskrives som renterne man skal betale af allerede eksisterende renter. Hvis du sætter penge ind på en opsparingskonto, vil din beholdning vokse mere og mere hvert år, da du ikke blot vil modtage renter baseret på dit originale indskud, men også på renterne, som du har fået forrige år. Renters renter kan altså både arbejde med og imod dig.

Lad os tage et eksempel:

Hvis du låner 1.000 kr., og renten er 10%, vil du det første år modtage 100 kr. i renter. Derfor vil din totale beholdning nu være 1.100 kr. Næste år vil du modtage 110 kr. Nu er din beholdning 1.210 kr. Det tredje år modtager du 121 kr. osv. Opsat i en tabel, vil regnestykket se således ud:

Renten stiger altså eksponentielt år efter år.

Renters rente formel

KAPITALFREMSKRIVNING

Kapitalfremskrivningsformlen, som renters rente beregning også er kendt som, bruges som sagt ofte. Herunder vil du kunne se den matematiske formel, der bruges, når du skal beregne afkast eller hvor mange penge et lån stiger. Formlen kan både bruges til årlige eller månedlige beregninger, så længe du har styr på antal terminer.

Kapitalfremskrivningsformlen - renters rente formlen

Renters rentes anvendelse

Som nævnt længere oppe, er der mange anvendelser af rentetilskrivning og renters rente konceptete. Selvom renteformlen er den samme hver gang, vil renteprocenten og anvendelsen variere, både på godt og ondt.

De 3 største måder, renters rente bliver brugt i nutidens verden er:

  • Lån
  • Investeringer
  • Opsparing

De tre områder adskiller sig meget både baseret på renten, om renters rente arbejder for dig eller imod dig, og hvor hurtigt renten stiger til et betydeligt beløb.

Læs mere herunder om, hvordan du skal forholde dig til renten inden for de tre områder.

Lån

Indenfor lån vil renten være det procentvise tillæg, som du skal betale ekstra for hvert år, du ikke har betalt dit lån tilbage. Derfor vil renters rente påvirke dig negativt, da lånet vil stige eksponentielt mere for hvert år, du ikke har betalt af på dit lån, såfremt du heller ikke betaler de ekstra renter.

Når man tager et lån fra en bank, eksempelvis til at købe ejendom, vil man oftest blive rådet til at tage et afdragslån. Et afdragslån er et lån, hvor man har et fastsat månedligt afdrag, der sikrer, at man langsomt skylder mindre og mindre. Det vigtige at huske er, at man både skal betale renterne og afdrag på selve lånet.

Renten i banken varierer meget baseret på din kreditvurdering – bedre din vurdering er, jo lavere rente kan du få.

Låner du ikke fra en bank, men tager du i stedet et forbrugslån, vil du oftest sidde for en væsentlig højere rent. I Danmark har regeringen i 2020 indført et loft på, hvor meget man må sidde for. Førhen var der selskaber, der udlånte penge med en ÅOP på over 800 (800% rente årligt). Denne ligger nu på maks 35%, hvilket stadig er en del over renterne på et banklån det meste af tiden.

Før du begynder at låne penge, er det en god ide at øve sig i renteberegning, så man ikke tager et lån, som man ikke har råd til at betale tilbage.

Opsparing

Renten i bankerne har de sidste mange år været faldende. Det er faktisk nået så langt, at man i Danmark 2020 vil have en negativ rente (også kaldet minusrente) på sin indlånskonto. Nogle banker har stadig plusrenter, men det er langt de færreste.

En negativ rente i banken betyder, at du skal betale banken for at have penge stående, hvor man i førhen ville optjene renter hvert år. Du mister altså penge hvert år, ved at have dem stående i en bank. De fleste har dog først indført en bundgrænse på negativ rente, så det kun påvirker den, der har en kontobalance på på over 250.000 kr. – men nogle har sænket bundgrænsen helt ned til 0 kr.

Hvorfor er renten negativ?

Bankerne tjener penge på at låne dine penge ud. Dog er det ikke alle dine penge, de må låne ud. Resten af dine penge bliver din bank nødt til at placere i Nationalbanken. Eftersom renten hos Nationalbanken er negativ, skal din bank betale for at have penge stående der. Derfor bliver din bank nødt til også at opkræve dig. På denne måde betaler du indirekte til Nationalbanken.

Hvordan kan man så undgå at betale den negative rente i banken? Det kan du ved at investere dine penge.

Investeringer

Når man snakker om renters rente i forbindelse med investering, er det en positiv rente. Renters rente kommer dog ikke af sig selv, ligesom ens lån automatisk vil blive pålagt gebyrer hvert år, eller ligesom at banken automatisk vil trække penge fra din konto.

Investeringsrenter fungerer således, at man bruger sit afkast til at geninvestere. En mere korrekt term kunne være “afkast af afkast”, men renters rente fungerer lige så godt. I nogle tilfælde kan du også være udlåner, og i så fald vil du blot være på den anden side af formlen, i stedet for at være låner (eksempelvis ved crowdfunding og investering i obligationer).

Investerer du eksempelvis 10.000 kr. i udbytteaktier, der udbetaler 5% i udbytte, vil du dit første år få 500 kr. i udbytte. Disse geninvesterer du, hvilket resulterer i, at dit udbytte stiger. Næste år vil du modtage 525 kr., og så videre.

Formlen fungerer præcis ligesom ved opsparings- og låneberegneren.

Renters rente konceptet kan både bruges ved investering i aktier, obligaitoner, ejendomme osv. Så længe man geninvesterer sit afkast, er der tale om brug af “renters rente” konceptet. På engelsk kaldes dette også for compound interest.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er renter?

Rente er en procentdel tilskrivning til kapital man enten har lånt eller har lånt ud. Denne tilskrives ved hvert termin. Terminen kan enten være et år, en måned eller anden aftalt periode mellem udlåner og låner. Rente termen bruges også inden for andet end lån, men er hyppigst brugt inden for lånebranchen.

Hvad er renters rente?

Renters rente er forrentning af kapital flere gange. Det betyder, at der kommer renter på de eksisterende renter. Dette koncept bruges igen meget inden for lån, men også inden for opsparing og investering.

Hvordan regner man renter pr. år?

For at regne renter pr. år, skal man benytte sig af en såkaldt kapitalfremskrivningsformel, også kaldet renters rente formlen. Denne er relativt simpel, men er der tale om høje beløb og mange terminer, vil den blive svær at regne ud i hovedet. Du kan se denne i artiklen.

[lwptoc]

Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

Mest populære børsmæglere

etoro
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.