etoro logo

Invester sikkert og hurtigt i aktier hos eToro

– En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Invester i aktier på eToro

En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

Invester i aktier uden gebyrer

Shortselling – Hvad betyder det at shorte aktier?

Det er blevet mere og mere almindeligt, at både retail investorer og kapiatalfonde shorter en aktie. Shorting er blevet mere tilgængeligt, men hvad er det egentlig, og hvordan fungerer det?

Hvad betyder det at shorte aktier?

At shorte en aktie betyder, at du vil tjene penge på, at kursen for en given aktie eller et andet værdipapir går nedad. Sidder du med en short position i markedet, vil du altså tjene penge så længe kursen falder. Dette kaldes også for at gå kort i markedet.

Går markedet dog den anden vej, altså opad, så vil du tabe penge.

VI ANBEFALER

eToro

5 Stjerner
  • Ingen kurtage på handler
  • Populær social trading platform
  • $50 minimum indskud
  • Du kan handle med aktier, valuta, krypto, råvarer, ETF'er og indeks.

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 67% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.

Hvordan shorter man en aktie?

Helt praktisk fungerer short selling ved, at du låner en eller flere aktier (ofte af din børsmægler), sælger den på markedet, hvorefter du vil købe den tilbage igen. Målet er at købe aktien/aktierne tilbage til en billigere pris, da du vil have tjent på difference mellem salgskursen og tilbagekøbskursen.

Du kan shorte aktier hos de fleste online handelsplatforme – heriblandt eToro, Saxo Bank og Nordnet.

Strategier til at gå kort i markedet

Inden du begynder at gå short i aktiemarkedet, er det en god ide at have en strategi på plads. Der er forskellige grunde til, at du forventer at kursen falder. Herunder gennemgår vi nogle af de hyppige grunde til, at en investor regner med at kursen falder.

Strategier til shorting

Short aktie inden dårlige nyheder

Kursen på aktier falder eller stiger ofte, når de offentliggører henholdsvis dårlige eller gode nyheder. Dette kan være eksempelvis et dårligt regnskab, et fejlslagent forsøg i et farmaceutisk selskab, at renten falder for banker og meget mere.

Forventer man, at der vil annonceres dårlige nyheder, kan man på forhånd sælge aktier i selskaber, der vil blive påvirket af de dårlige nyheder. Her vil shorting være en måde at få noget godt ud af en ellers dårlig nyhed.

Høj prissættelse

Teoretisk set bør aktiekursen og den samlede markedsværdi af et selskab være lig med den faktiske værdi (indre værdi) af et selskab (plus vækstpotentiale). Dette er dog ikke altid tilfældet. Er prissættelsen for høj, sker der dog ofte det, at kursen falder. I ekstreme tilfælde hvor kursen er meget højere end den indre værdi (og hvis dette ses på tværs af en hel branche), vil aktierne være i en såkaldt “bobbel”. Når boblen brister, vil kurserne falde voldsomt.

Sidder man med en kort position, når en bobbel brister, vil man ende med et meget profitabel handel. Dette ses også på mindre skala, hvor enkelte kurserne på enkelte aktier er blevet pustet op.

Økonomisk krise

En økonomisk krise er det ultimative eksempel på, hvornår det er godt at have en kort position. Dette kan eksempelvis være i 2007-2009 i finanskrisen eller i marts 2020 da hele aktiemarkedet faldt efter nyhederne om Covid-19.

Margin krav og margin call

Når du begår dig i shorting af aktier, vil der ofte være krav om, at du skal stille sikkerhed, da du egentlig tager et lån i form af aktier. Dette kaldes for et margin krav. Du vil også støde på dette, når du handler med gearing (eksempelvis ved køb af CFD’er).

Et margin krav er grundlæggende den sikkerhed, du stiller til rådighed for handelsplatformen. Hvis der er et margin krav på 20%, betyder det, at du skal have 20% af handelsværdien på din konto – altså, at du selv skal kunne betale 20% af handlen. Har du eksempelvis en saldo på 20.000 kr., og der er et margin krav på 20%, vil du kunne shorte for 100.000 kr.

Dertil kommer, hvad der kaldes et margin call. Dette er når din kontosaldo falder under det påkrævede margin krav. Et margin call opleves altså i en tabende handel, da værdien på det finansielle indstrument stiger, mens din profit på papiret falder. I dette tilfælde vil du blive tvunget til at realisere din handel, da du ikke længere kan leve op til margin kravet.

Sørg derfor altid for at have en god margin, så du ikke bliver tvunget ud af din handel for hurtigt, hvis den går imod dig.

Shorthandel med eToro

På handelsplatformen eToro har du mulighed for at gå short i mange forskellige markeder: valuta, råvarer, kryptovlauta, aktier og mere til. Herunder vil vi gennemgå en short selling handelsprocess trin-for-trin, så du som investor kan se, hvor denne type handel fungerer.

Opret en konto

Det første man skal gøre er selvfølgelig at oprette en konto. Dette kan du gøre på lige omkring 5 minutter, Det eneste du skal gøre er at udfylde dine informationer (e-mail, navn osv.), vælge et brugernavn og en adgangkode.

Derefter skal du indsætte det beløb, som du gerne vil gå short med. Dette kan enten gøres med betalingskort, med PayPal eller en bankoverførsel.

Find værdipapir

Du har forskellige muligheder for at finde et værdipapir, du kan shorte. Du kan enten gå inder under “Markeder”, hvor du kan browse igennem de muligheder du har. Du kan også søge efter en specifik aktie, valuta eller et indeks i søgefeltet i toppen.

Søg på aktier

Sælg dit valgte indstrument

Du shorter på samme måde, som du køber – du skal blot sørge for at trykke på “SÆLG” eller “SELL” i toppen af handelsvinduet først. Du kan enten vælge at sælge baseret på antal enheder eller indtaste et specifikt beløb.

Det hele står i enten amerikanske dollars eller euro, afhængigt af hvad du foretrækker. Når du er tilfreds med din handel, trykker på blot på “Åbn handel”, hvorefter du vil være i gang med din short handel.

Når du vil købe dine aktier tilbage igen, skal du blot gå ind under dine positioner og lukke den åbne handel, eller du kan gå ind under værdipapiret igen og lukke handlen.

Køb Coca Cola

VI ANBEFALER

eToro

5 Stjerner
  • Ingen kurtage på handler
  • Populær social trading platform
  • $50 minimum indskud
  • Du kan handle med aktier, valuta, krypto, råvarer, ETF'er og indeks.

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 67% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.

Principper mod at shorte aktier

Hvis man gerne vil begynde med investering gennem shorting, er det en god ide at kende til både det gode og det dårlige. Herunder kan du læse lidt om, hvorfor det ikke altid er en god ide at spekulere i fald, og hvad man skal passe på, hvis man bevæger sig over på den korte side at aktiehandel.

Man investerer ikke i aktiver

Den grundlæggende ide bag investering er, at man lægger sine penge i et aktiv, der bliver mere værd, således aktivet er mere værd, når man sælger det, ift. da man købte det. Men ikke når man shorter en aktie. Her køber man sig lige netop ind i det modsatte. Man håber på at et selskab klarer sig skidt, så man selv kan tjene penge, hvilket modsiger hele tanken om investering.

Et andet problem ved dette er også, at alle ejere af selskaber konstant forsøger at gøre deres selskab mere værd. Om det er gennem innovation, optimering af processer, lavere omkostninger eller andet, så er målet altid det samme: at tjene flere penge.

Du går altså imod alle mål og drømme som selskaber nu engang må have. Hvilket kan være farligt, hvis man ikke har helt styr på, hvad man laver.

Markedet stiger over tid

De finansielle markeder har eksisteret i lang tid, og tager man et kig på udviklingen i kurserne på aktieindekser, vil man lægge mærke til en ret tydelig trend: det har været stigende hele vejen. Der har været bump på vejen, men har man investeret penge i et indeks, vil man altid have tjent penge over 20 år. Når du lægger dine penge på, at markedet er falende, går du altså imod markedets evige (indtil videre) trend opad.

Dette fortæller os, at short selling ikke kan være en langsigtet investering, medmindre du udvælger enkelte aktier, som du tror vil gå konkurs. Du vil lide tab, hvis du sælger et indeks, så længe du holder lang tid nok – og det omvendte gælder selvfølgelig ved køb.

Større risiko og mindre afkast

Når man køber en aktie, vil man kunne tabe 100% af sin investering, men man har muligheden for at opnå langt større afkast – 200%, 500%, 1000%, der er næsten ingen begrænsninger. Det omvendte gælder for shorting. Her vil dit potentielle afkast være 100%, mens dit tab kun er begrænset til dit margin krav eller din børsmæglers begrænsninger.

Det kan være en rigtig god ide at gøre brug af stop loss, når man spekulerer i et faldende markede.

Shorting af aktier fordele og ulemper

Principper for at shorte aktier

Nu har du læst, hvorfor det måske ikke er for alle investorer at begå sig i shorting af aktier. Herunder vil vi dog tale lidt om, hvilke fordele der er ved shorting.

Markedet går både op og ned

Aktiemarkedet går både op og ned. Tjener du penge ved kursstigninger, vil du essentielt set kun tjene penge omkring halvdelen af tiden. Omkring 53,29% (1) af alle handelsdage er grønne. Næsten halvdelen af tiden, går aktier altså ned, hvilket betyder, at du i bund og grund går glip af 50% af alle handelsmuligheder (mere præcist 46,71%).

Dette kan bedst blive brugt til daytrading, da man her vil handle på en dag-til-dag basis.

Flere muligheder for at tjene penge

Ikke alle aktier er på vej op. Nogle gange ser det desværre sort ud for et selskab. De fleste investorer ville gå langt uden om en investering i sådan et selskab, men har du lært, hvordan man kan tjene penge på at shorting, vil du have en mulighed for at opnå et afkast.

Som nævnt længere oppe, er der forskellige grunde til, at et selskab, eller andre finansielle instrumenter, forventes at falde i pris. Kan du sælge disse instrumenter, har du flere muligheder for at opnå et afkast, da du ikke er afhængig af kursstigninger, men også kan spekulere i kursfald.

Short aktier eller hele markedet

Ligesom ved køb af aktier, er det ikke altid, at man nødvendigvis ved hvilke aktier, der vil stige. Har man derimod en ide om en branche, der vil stige, kan man købe sig ind i en ETF eller et indeks. Det samme gælder når man shorter aktier. ETF’er og indekser kan også shortes, hvilket kan være en fordel, hvis man gerne vil dække sig ind over et specifikt område – dette kan både være på landebasis (ved shorting af indekser) eller på sektorbasis (ved at shorte ETF’er, der dækker den udvalgte branche).

Brugen af ETF’er, indekser og indeksfonde er gode værktøjer at have med i rygsækken. Det udvider arsenalet, og gør det muligt at minimere sin risiko. Man vil oftest ikke slå markedet, men man vil samtidig være sikret, at man har investeret i de værdipapirer, der bevæger sig.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er shorthandel?

Shorthandel er at tjene penge på kursfald. Helt praktisk fungerer det således, at man låner en aktie (ofte af sin børmægler), sælger denne aktie på markedet, hvorefter målet er at købe den tilbage til en billigere pris. På denne måde kan du tjene på differencen mellem salgskursen og tilbagekøbskursen.

Hvilke aktier kan man shorte?

Du kan shorte alle de aktier, som din børsmægler tilbyder. Ofte kan man både shorte aktier, indekser og andre værdipapirer, så du vil have massere muligheder for at gå short.

Hvornår skal man shorte en aktie?

Du skal shorte en aktie, når du tror, at kursen vil falde. Dette kan være af forskellige grunde såsom at prissættelsen er for høj, du forventer en snarlig økonomisk krise eller dårlige nyheder.

Kilder

(1) einvestingforbeginners.com – https://einvestingforbeginners.com/stock-market-days-vs-percentage/

Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

Mest populære børsmæglere

etoro
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.