etoro logo

Invester sikkert og hurtigt i aktier hos eToro

– En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Invester i aktier på eToro

En brugervenlig platform med +23 mio. registrerede brugere

Invester i aktier uden gebyrer

Aktiesparekonto – enkelt og fordelagtigt

Med en aktiesparekonto kan man opnå lavere skatter på sine aktieinvesteringer. Der er både fordele og ulemper ved investering gennem denne type konto.

Aktiesparekonto – en sparekonto, men til aktier.

Det er en måde at formulere det på, men det er lidt for kortfattet, og formuleringen kommer bestemt ikke hele vejen rundt om, hvad en aktiesparekonto er, og hvad det går ud på.

Har du overvejet at starte en aktiesparekonto op, eller ved du, at det er næste skridt på vejen, og leder du blot efter lidt hjælp, så læse videre i dette indlæg, hvor vi skal tage et kig på, hvad det er for en størrelse. Få mere at vide om fordele, ulemper og hvem der bør starte en aktiesparekonto.

Lad os komme i gang.

VI ANBEFALER

SaxoBank

5 Stjerner
 • Gratis oprettelse
 • SaxoInvestor og aktiesparekontoen er nemme at bruge
 • Lav kurtage ved almindeligt køb af aktier
 • Stort udvalg af aktier og obligationer fra hele verden
 • Automatisk indberettelse til skat

Disclaimer: Der er ingen garanti for at tjene penge, når du investerer. For at investere skal du forstå denne risiko.

Hvad er en Aktiesparekonto?

Aktiesparekontoen er et specielt aktiedepot med fordelagtige vilkår, på de første 100.000 kr. du investerer for. Det blev første gang sat i værks i 2019, og er siden da blevet justeret – i starten kunne man eksempelvis kun investere for 51.200 kr.

Det første store kendetegn der er på aktiesparekontoen er, at man kun beskattes 17%. Sammenlignet med de 27% skat der normalt er på aktieafkast op til bundgrænsen på 55.300 kr. Tjener man mere end 55.300 kr., skal man dog betale 42% i skat.

Beskatningsmetoden af aktiegevinster på aktiesparekontoen er også anderledes end beskatning af et normalt aktiedepot. Når man har en aktiesparekonto, vil man blive beskattet via “lagerbeskatning”, hvor man normalt vil blive beskattet vha. “realisationsprincippet”. Forskellen på de to er, at hvis man kun beskatted af realiseret afkast, vil man først skulle betale skat, når man sælger sine aktier. Beskattes man via. lagerbeskatning, skal man dog betale skat hvert år af sit afkast – både realiseret eller ikke realiseret. Dsv. at har du tjent 5.000 på papiret, men ejer du stadig aktierne, vil du ved lagerbeskatning skulle betale 17% af dette, men gennem realisationsprincippet ville du slippe for at betale skat.

Det er en sparekonto tiltænkt til den nye investor. Man får adgang til de samme aktier og markeder, men man får en smule hjælp gennem skat og skattestyring. Hvis du kunne tænke dig at åbne en sådan konto, kan du enten tage fat i dit eget pengeinstitut, eller du kan tage et kig rundt på markedet. Det kan være en god ide at undersøge, hvilke udgifter de forskellige institutter har på en aktiesparekonto, så ens afkast ikke bliver ædt af omkostninger.

» Læs mere om aktiehandel her: Køb af aktier for begyndere

Aktiesparekonto – fordele og ulemper

Aktiesparekontoen har både sine gode og dårlige sider. Før du opretter en sådan konto, bør du i hvert fald kende til begge sider af medaljen – ellers kender du ikke hele historien.

Herunder går vi kort igennem, hvad der taler for, og hvad der taler imod, aktiesparekontoen. Nogle af pointerne er blevet nævnt før, men sæt dig gerne godt ind i dem, så du er sikker på, at du ved, hvad aktiesparekontoen egentlig har at tilbyd.

Fordele

17% skat på afkast frem for 27%/42%

Den første fordel, som vi gerne vil fremhæve, er “skattelettelsen”. Du får med en aktiesparekonto fordelagtige skattevilkår med en sænkelse på minimum 10 procentpoint, hvilket ikke er helt dårligt.

Aktier forrentes ofte bedre end renter fra en opsparingskonto

Denne fordel er ikke direkte indskrevet i aktiesparekonto reglerne, men det er noget, der gælder generelt for investering. Når man investerer i aktier, vil man kunne opnå en langt bedre rente, end den man får på sin opsparingskonto. Når dine penge står i banken, bliver de faktisk mindre værd grundet inflation – dette kan du undgå, ved at opnå et bedre aktieafkast eller ved at få udbytte fra aktier.

Banken håndterer indberetningen til skat

Når man normalt handler med aktier, kan man komme ud for, at man selv skal indberette til skat, holde styr på profit, skatteregler, udbytte osv. Dette undgår man fuldstændig, da der helt automatisk indberettes til skat med en aktiesparekonto.

Ulemper

Lagerbeskatning frem for skat på realiseret afkast

Den første ulempe hænger lidt sammen med den første fordel. Selvom man skal betale mindre skat, er der alligevel et lille tvist i beskatningen af aktiesparekontoen, idet man skal betale lagerbeskatning. Dette betyder, at du skal betale skat af dit afkast (din profit af aktieinvestering), selvom du ikke har solgt aktierne endnu. Du skal altså betale skat af dit lager. Normalt skal man først betale, når man har solgt aktierne.

Sørg for, når du skal betale skat, at du ikke betaler skat med de penge, der står på aktiesparekontoen. Betal i stedet for med penge fra din almindelige konto – på denne måde undgår du, at dine investeringer bliver mindre værd, så du kan nyde mere af den lave skat.

Begrænset indskud på 100.000 kr

Det begrænsede indskud på 100.000 kr. er selvfølgelig en barriere, som nogle investorer ikke vil finde høj nok. Er man ny inden for investering, vil man højest sansynlig ikke synes, at denne grænse er et problem, men hvis man når deropaf, vil man naturligvis gerne investere mere.

Vores bud er, at denne grænse bliver hævet mere. I 2019 da aktiesparekontoen blev lanceret, lå beløbsgrænsen på lige omkring 50.000 kr. Nu er den 100.000 kr. Den hæves formentlig igen.

Hvordan opretter man en Aktiesparekonto?

Når du skal oprette din aktiesparekonto til dine investeringer, er det en simpel process. Det eneste du skal gøre er, at tage fat i dit foretrukne pengeinstitut, så vil de hjælpe dig på vej.

Vi anbefaler Saxo Bank som leverandør af aktiesparekontoen – de har nemlig en glimrende handelsplatform tilknyttet til deres aktiedepoter. Når du skal oprette en konto hos SaxoInvestor, skal du blot skrive dig op med NemID og besvare nogle få spørgsmål, og så er du klar til at investere. Med en SaxoInvestor aktiesparekonto kan du få adgang til Saxo’s smarte handelsplatform.

SaxoInvestor er i sig selv en rigtig god platform, som mange mennesker bruger til at handle på. Det er en brugervenlig handelsplatform, der også blev udnævnt til “Årets Børsmægler 2019”, lige netop fordi den er god hele vejen rundt. Man kan både handle med aktier, obligationer og fonde.

Når du har oprettet din aktiesparekonto, er du klar til at starte din aktieopsparing.

Hvor kan man oprette en Aktiesparekonto?

Selvom vi anbefaler Saxo Bank, er der massere af andre muligheder for oprettelse af aktiesparekonto – herunder har vi lavet en lille liste med pengeinstitutter, der tilbyder aktiesparekontoer:

 • Aktiesparekonto Saxo Bank
 • Aktiesparekonto Danske Bank
 • Aktiesparekonto Nordea
 • Aktiesparekonto Jyske Bank
 • Aktiesparekonto Sydbank

Dette er blot eksempler, da stort set alle banker tilbyder én aktiesparekonto. Grunden til at vi synes, at Saxo Bank aktiesparekontoen er bedst, er grundet deres handelsplatform, som de andre banker ikke kan tilbyde. Det gør det nemt for dig at håndtere dine aktier.

Aktiesparekonto Skat

Når det kommer til skat, er der nogle ændringer fra de normale aktiekonto regler til aktiesparekonto regler. Vi har allerede nævnt forskellene et par gange i denne artikel, men lad os blot opsummere for en god ordens skyld.

Med en aktiesparekonto vil du ved årets slutning skulle betale 17% i skat af din aktiegenvinst. Dette kaldes for lagerbeskatning, da du skal betale skat, ligemeget om du har solgt aktierne eller ej – altså også dem du har på dit “lager”. Normalt skal man dog betale 27% af sit realiserede afkast. Det vil sige, at du skal betale 10% mindre i skat end normalt.

Er dette en god eller dårlig ting? Lad os tage et eksempel.

Hvis du investerer 100.000 kr. på henholdsvis en aktiesparekonto og i et normalt aktiedepot, og du begge steder tjener et afkast på 8% årligt i 5 år, vil du på papiret have tjent kr 137.911,56 på aktiesparekontoen og kr 146.932,81 i det normale aktiedepot.

Det spændende sker, efter du har trukket skat fra. Så ser tallene nemlig anderledes ud. Efter skat, vil du sidde tilbage med en konto der hedder kr 134.260,95 i det noramel aktiedepot. Det vil sige, at du har tjent 3.500 kr. mere. Er væksten dog kun 5% pr. anno, vil du alligevel have opnået 1.750 kr. ekstra på kontoen. Det giver altså god mening af få en aktiesparekonto.

Månedsopsparing som alternativ

Hvis du ikke kan tage stilling til, om du skal åbne en aktiesparekonto eller ej, kan du evt. åbne en månedsopsparing som et alternativ.

En månedsopsparing er en funktion du kan finde hos Nordnet. Med denne funktion kan du automatisk investere hver måned, helt uden at skulle betale gebyrer. Du vil ikke kunne investere i hvad som helst, der er desværre nogle begrænsninger.

Du kan investere i følgende:

 • Danske investeringsforeninger
 • Udenlandske investeringsforeninger
 • Danske ETF’er
 • Udenlandske ETF’er

Der er dog også nogle begrænsninger, når det kommer til udvalget af foreninger – dog er de fleste tilgængelige.

Der er mange foreninger og ETF’er at vælge imellem. På denne måde kan du begynde at spare penge op i aktier og obligationer, i stedet for at lade pengene stå på bankkontoen.

Tip: Sæt en automatisk overførsel op, så du ikke behøver at sætte penge ind på din Nordnet konto hver måned.

Saxobank
Stjerne (transparent)
 • Gratis oprettelse
 • SaxoInvestor og aktiesparekontoen er nemme at bruge
 • Lav kurtage ved almindeligt køb af aktier
 • Stort udvalg af aktier og obligationer fra hele verden
 • Automatisk indberettelse til skat
Nordnet logo
Stjerne (transparent)
 • 0 kr. i kurtage ved køb gennem månedsopsparing
 • Ingen depotgebyrer
 • Alle aktier fra Norden og mange Globalt
 • Brugervenlig platform
 • Stort udvalg af undervisningsmateriale

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er et særligt aktiedepot med favorable skatteregler. Der er et loft på, hvor meget man kan indbetale til depotet, og der er samtidig en anden form for beskatning, ift. dem man kender fra almindelige aktiedepoet.

Hvordan kan man få en aktiesparekonto?

Du kan oprette en aktiesparekonto hos de fleste pengeinstitutter. Tag kontakt til din foretrukne bank eller leverandør af en aktiesparekonto, så vil de guide dig igennem, hvordan du kan oprette en konto hos lige netop dem. Vi anbefaler Saxo Bank.

Hvilke fordele er der ved en aktiesparekonto?

Nogle af fordelene ved en aktiesparekonto er lavere skat, nemme skattehåndtering (da banken automatisk indberetter til skat) og muligheden for bedre forrentning end de renter, du på nuværende tidspunkt får på din opsparingskonto.

Hvor meget må man indsætte på en aktiesparekonto?

Du må indsætte 100.000 kr. Der må godt stå mere end 100.000 kr. på kontoen, så længe det er grundet aktievækst, men du må ikke indsætte mere end 100.000 kr. selv.

Hvem kan få en aktiesparekonto?

Alle kan have en aktiesparekonto, både voksne og børn. Der kan kun være tilknyttet en enkelt ejermand, men derudover er der ikke nogle begrænsninger. Hvis du som barn under 18 gerne vil oprette en aktiesparekonto, skal du dog få en forældre til at oprette den for dig, men børn vil stadig beskattes selvstændigt.

Hvordan fungerer Aktiesparekonto beskatning?

Man skal betale 17% i skat hvert år af sit afkast. Dette gælder både udbytte, realiseret afkast, urealiseret afkast og kurstab. Er afkastet negativt, kan man dog modregne det i fremtidigt afkast. Hvor man normalt skal betale 27% eller 42% i skat af sit realiserede afkast, skal man altså her betale en smule mindre. Dog skal man også betale af sit urealiserede afkast.

Hvordan håndterer en Aktiesparekonto udenlandske aktier?

Du kan både investere i danske eller udenlandske aktier med din aktiesparekonto. Det samme koncept gælder ift. skat, indskud og afregning. Hvis du har lyst, kan du altså investere i aktier på den amerikanske, engelske eller tyske børs.

Om forfatteren: Jeg har i flere år begået mig i investering på hobby plan, både i aktier, obligationer, krypto og alt derimellem. Min porteføjle består primært af udbytteaktier og andre langtidssigtede køb, og mit mål er at opnå finansiel frihed gennem afkast og udbytte fra mine investeringer.

Mest populære børsmæglere

etoro
Stjerne (transparent)

68% af CFD-detailinvestorer taber penge

Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.