Har du nogensinde overvejet at købe aktier? Obligationer? Valuta? Så har du også overvejet at investere.
I dette indlæg vil vi gennemgå: hvad investering er, hvorfor det er en god ide, hvordan du kommer i gang og meget, meget mere.
Man kan investere i næsten alt, og alle og enhver kan komme i gang med det – man behøver ikke at være et geni. Det eneste man skal bruge er en smule startkapital og en smule viden om, hvordan man kommer i gang.
Lad os komme i gang.
Lær at investere: Investering for begyndere
Investering er et bredt begreb. Selvom investering oftests associeres med penge, kan man også investere tid eller andre ressourcer. I dette indlæg vil vi dog snakke om investering af penge: hvad er teorien bag investering, og hvordan kommer man i gang?
Hvis du allerede kender til investering, kan du springe dette afsnit over.
Vi kan i teorien dele en investering op i tre dele fra start til slut:
- Indskuddet (penge)
- Det udvalgte aktiv du investerer i (en aktie, virksomhed, ejendom eller andet)
- Afkastet af investeringen (har du tjent eller tabt penge?)
Det første du skal finde ud af er, hvor meget du vil investere – hvad har du til rådighed, og hvor meget er du villig til at tabe? Aldrig invester mere, end du har råd til at tabe – så går din verden ikke under, hvis du tager fejl.
Herefter skal du finde ud af, hvad du gerne vil investere dine penge i. Er det aktier? Ejendomme? En virksomhed? Der er rigtig mange investeringsmuligheder (hvilket vi vil komme nærmere ind på senere). For at finde ud af, hvad man vil investere i, skal man lave noget markedsresearch. Hvis du vil investere i aktier, skal du finde en aktie, som du mener vil stige i værdi over en given periode.
Den sidste del af investeringen er realiseringen af afkastet. Forhåbentlig vil din investering ende ud i, at du har tjent penge – men det er desværre ikke altid realiteten. Man skal vide, hvornår man skal sælge sin investering, både hvis du har tabt eller tjent.
Skriv evt. de følgende tre punkter ned på et stykke papir, og udfyld dem:
- Hvor meget er jeg villig til at investere og tabe? (Indskud)
- Hvad vil jeg gerne investere i? (Aktiv)
- Hvorfor vil jeg gerne investere i dette? (Research)
Længere nede i indlægget vil vi komme ind på, hvordan man planlægger tidshorisont og risikoen af investeringen, så man også kan sælge sin investering igen.
Derfor er det vigtigt at investere
Du er måske ikke ikke klar over det, men dine penge bliver faktisk mindre værd, for hver dag de sidder i en bank, selv hvis du havde en rente på 0%. Det er ikke fordi du mister penge, men fordi pengenes købekraft bliver forringet. Det er grundet inflation.
Derudover går du glip af en masse fortjeneste, ved bare at lade dine penge sidde i en bank. Ved hjælp af renters rente og geninvestering af dine penge, vil du kunne opnå nogle imponerende afkast over tid.
Lad os dykke længere ned i det.
Inflation
Inflation betyder at markedets varer stiger i pris, hvilket forværrer penges købekraft.
Eksempel:
En liter mælk kostede i 1950 0,5 kr. – 50 år senere kostede en liter mælk 6,19 kr.
Du fik altså samme produkt, men det kostede 12x så meget i 2000, som det gjorde i 1950.
I Danmark og EU forsøger vi at holde inflationen under 2% årligt. Det lyder måske ikke af meget, men dette har en stor effekt over længere tid. Hvis du har 100.000 stående i banken i 20 år, vil værdien formindskes med omkring 35%, såfremt inflationen er 1,5% hvert år.
Så hvordan undgår man, at ens penge bliver mindre værd grundet inflation? Man investerer dem, så man får flere penge. Ved hjælp af et simpelt regnestykker, kan vi regne ud, at man skal have et afkast over 2% årligt, for at ens investeringer bliver mere værd. Ellers bliver afkastet ædt op af inflationen.
Som du kan se herunder, har 100 kr. i 1969 samme købekraft som 800 kr. i 2019.
Renters rente
Renters rente er et princip, der har hjulpet utallige mennesker med at bygge formuer (blandt andet den legendariske investor Warren Buffett), og er en princip som Albert Einstein kaldte for verdens 8. vidunder. Det er altså ikke noget at lave sjov med.
Dette princip går i bund og grund ud på, at du af dine investeringer tjener renter hvert år, kvartal eller måned (afhængigt af investeringen). Disse renter geninvesterer du, lige så snart du får dem, så du ved næste udbetaling vil tjene endnu flere renter – og sådan gentager det sig.
En anden måde at sige det på er, at man geninvesterer sit afkast.
Hvorfor er dette princip så betydeligt, spørger du måske? Nu skal du høre.
På et enkelt år, vil dette princip ikke fungere. Det er ikke en beregnet til kortsigtede investeringer – men over lang sigt (ligesom med inflation), vil geninvestering af renter og afkast have kæmpe betydning for din formue.
På billedet herover vil du kunne se, hvor stor betydning renters rente har for en formue.
Lad os sige, at du starter ud med en investering på 10.000 kr. til en 10% årlig rente. Det betyder, at efter 1 år vil du få udbetalt 1.000 kr. Dette geninvesterer du, så du nu har en investering på 11.000 kr. til en 10% årlig rente.
Det lyder måske ikke som den bedste timeløn, men du har jo egentlig ikke skulle gøre noget for de 1.000 kr. Efter 20 år begynder det dog at blive spændende. Hvis du får udbetalt og geninvesterer 10% hvert år, vil du efter 20 år have 67.274 kr. – og efter 40 år vil du have 452.592 kr. På dette tidspunkt vil du tjene 45.000 kroner pr. år i passiv indkomst.
Havde du ladet dine penge stå i banken i al denne tid, ville de højest sansynligt være formindsket 50% i værdi (hvis ikke mere). Med renters rente er din formue derimod steget over 600%.
(En 10% rente i 20-40 år er relativt høj)
Hvis du oven i dette indbetaler yderligere midler hver måned, og eventuelt starter med et højere beløb, kan det gå rigtig hurtigt.
Sådan kommer du i gang
Det er relativt nemt at komme i gang med investering. De fleste investerer i aktier (eller andre værdipapirer), så det er dette vi vil tage udgangs punkt i her.
Herunder kan du læse om, hvordan man kommer i gang med at investere.
1: Find en børsmægler
Alle aktier finder man på børsen – om det er den amerikanske, danske, svenske eller norske børs. Alle investeringer i aktier starter hos børsmægleren. En børsmægler er en person, der køber og sælger aktier på vegne af en anden – eller, i gamle dage var det en person. Nu bruger man programmer og platforme online, så man ikke skal bruge en mellemmand. Disse kaldes også for handelsplatforme.
Der er mange handelsplatforme at vælge imellem. Afhængigt af, hvad du gerne vil handle med, er der fordele og ulemper ved dem alle. Nogle af de mest populære er:
- eToro
- Nordnet
- SaxoInvestor
- Plus500
- Degiro
Personligt anbefaler vi enten eToro eller Nordnet. Med disse vil man både kunne handle med alle nordiske aktier og amerikanske.
68% af detailinvestorer taber penge på CFD handel med eToro. Du bør overveje om du har råd til at løbe risikoen for at tabe penge.
- CopyTrading funktionen (denne gennemgik vi tidligere)
- Beskyttelse mod negativ balance
- Aktier fra 14 forskellige børser
- Adgang til råvarer såsom guld og olie
- Adgang til valutahandel og kryptovaluta
- Lav kurtage fra 29kr
- 0 kr. i købskurtage for investeringsbeviser og ETF’er
- Ingen depotgebyrer
- Alle aktier fra Norden og mange Globalt
- Brugervenlig platform
- Stort udvalg af undervisningsmateriale
2: Registrer og indsæt penge
Dette trin giver selvfølgelig sig selv. For at du kan købe værdipapirer gennem din børsmægler, skal du have en konto og en beløb at handle for.
Dette er heldigvis let – desværre tager det dog ofte nogle dage, før man bliver godkendt. Dette er fordi, at man skal indsende ID dokumentation. De bliver nødt til at verificere, er du er hvem du siger du er.
3: Vælg hvad du vil investere i
Dette punkt er ikke så nemt. Når du har en konto, og du har et beløb stående på kontoen, skal du lave din første investering.
Dette kan enten være en aktie, et index, en råvare eller en valuta – der er enormt mange ting at vælge imellem. Sørg derfor at undersøge dine muligheder, før du placerer din første investering. Det er en god idé at undersøge flere markeder, så du er klar over, hvilke muligheder du har.
Du kan eventuelt også øve dig i at bruge din valgte platform, ved at handle med papirpenge (falske penge), før du går igang med at handle med rigtige penge. På denne måde kan du vænne dig til platformen.
CopyTrading: Nem investering for begyndere
Investeringer for begyndere kan være svære at placere. Hvis du aldrig har investeret før, vil du nemlig finde ud af, at der er en stejl læringskurve, – der er mange termer, strategier og metoder at holde styr på. Det er ikke altid nemt at holde hovedet koldt. Derfor kan det være en god ide, at lære fra erfarne investorere, før man går igang med sine egne investeringer.
Det er her CopyTrading kommer ind i billedet.
CopyTrading (også kaldet Social Trading) er en software og tradingmetode lavet af eToro. Softwaren og platformen gør det muligt for normale mennesker at kopiere successfulde og erfarne investorere.
Der er en række fordele og ulemper til dette:
Fordele:
- Du kan studere handler fra erfarne investorere
- Du behøver ikke at bekymre dig om dine handler er korrekte – du kan fokusere på læring
- En rigtig god måde at sprede risiko på og undgå fatale begynderfejl
Ulemper:
- Du vil ikke få praktisk men kun teoretisk erfaring
- Du vil ikke blive tvunget til at lave research
Alt i alt er det en fantastisk måde at komme i gang, men faktisk også en god måde at sprede sin risiko.
Det fungerer således, at man vælger en eller flere tradere at kopiere med et specifikt startbeløb (det kan være alt fra 5.000 – 50.000 kr.). Når denne trader laver en handel, vil du helt automatisk lave denne handel også. Det eneste du skal gøre er, at trykke på “Copy” knappen.
68% af detailinvestorer taber penge på CFD handel med eToro. Du bør overveje om du har råd til at løbe risikoen for at tabe penge.
Dette kan du investere i
En af de gode ting ved investering, er de uendeligt mange muligheder.
I dette afsnit, vil vi gå i dybden med, hvad du kan investere i. Herefter vil vi gå igennem, hvordan du opbygger en porteføjle og administrerer risiko.
Du vil, ligemeget hvem du spørger, blive anbefalet af sprede din risiko – enten over flere brancher eller over flere aktier. Det kan også være en god ide at investere på tværs af områder, så du ikke bliver fanget i et dårligt marked, hvis det begynder at gå nedad.
Når man skal vælge, hvad man vil investere i, skal man tænke over to ting:
- Skal dine investeringer være kortsigtede eller langsigtede?
- Skal dine investeringer være højrisiko med mulighed for højt afkast eller lavrisiko med mulighed for lavt afkast?
Læs herunder med om investeringsmuligheder, så du kan finde ud af, hvordan du vil tjene penge på at investere.
Investering i aktier
- Mulighed for kortsigtede og langsigtede investeringer
- Mulighed for højrisiko med højt afkast og lavrisiko med lille afkast
- Lille krav til startkapital
Der er utroligt mange mennesker verden over, der investerer i aktier. Det en en klassisk, nem og billig måde at komme i gang, da man kan begynde med alt fra 1.000 kr. til 50.000 kr – og så behøver man ikke at være ekspert.
Historisk set har aktier givet et godt afkast. Det amerikanske index S&P 500 er eksempelvis vokset i 9,8% i gennemsnit hvert år over de seneste 90 år. Samtidig kan det ses, at investerer man i S&P 500, vil man (baseret på tilgængeligt data) tjene penge på 20 år, ligemeget hvornår man går ind i markedet – også selvom det er lige før en finanskrise.
Som du måske kan høre, vokser aktier generelt set hvert år – vil man udnytte dette, skal man dog købe og holde i lang tid. Med aktier kan man dog også handle hurtigt. Man kan købe og sælge aktier i løbet af får timer, minutter eller endda sekunder. Dette kaldes for Daytrading.
Aktier passer altså både hvis du vil foretage en kortsigtet investering eller en langsigtet investering. Samtidig er det muligt for aktier både at være høj- og lavrisiko.
Hvis du ser potentiale i en enkelt aktie, men ikke i hele markedet, er det muligt at investere i denne enkelte aktie. Dette giver ofte mulighed for højere afkast, da denne enkelt aktie (modsat et indeks) ikke påvirkes af andre aktiers kurs. Her vil du også kunne investere i forskellige typer aktier såsom udbytteaktier, vækstaktier mm.
» Læs mere: Investering i aktier for begyndere
Invester penge i obligationer
- Langsigtet investering
- Lavrisiko/lavt årligt afkast
- Lille krav til startkapital
-
En obligation er som regel et lån til en virksomhed, et realkreditinstitut eller til staten. Køber du obligationer, låner du altså de penge ud, som du investerer.
Investerer du i obligationer, vil du få en lavrisiko investering med et relativt lavt afkast hvert år. Når man investerer i obligationer, tjener man penge gennem en rente. Det fungerer således:
En obligation har både en rente og en løbetid. Udstederen af obligationen forpligter sig ved salg af denne, til at betale en rente en eller flere gange om året til obligationsejeren. Dette gælder i hele obligationens løbetid, hvilket typisk er mellem 1 og 30 år.
Jo længere løbetiden er på obligationen, jo mere vil renten svinge. Renten er sat efter forventningerne til vækst og inflation, hvilket kan nå at ændre sig mange gange på eksempelvis 10 år.
- » Læs mere: Investering i obligationer
Ejendomsinvestering
- Langsigtet investering
- Lavrisiko/lavt årligt afkast
- Højt krav til startkapital
Investerer man i ejendomme (eller i mursten, som det også kaldes), indgår man en invesering med lav risiko og relativt lavt afkast. Det er dog, som sagt, en meget sikker investering.
Der er to grunde til, at man investerer i ejendomme:
- Ejendommens værdi er som regel ret stabil
- Man vil næsten altid kunne finde lejere, ligemeget om økonomien er god eller dårlig
Man kan se ejendomme lidt sigesom udbytteaktier: man tjener penge gennem et løbende afkast (her er det hvad lejerne betaler i leje), men man tjener også penge ved at ejendommen stiger i værdi. Holder man på ejendommen længe nok, behøver man ikke engang at tjene noget ved salget af ejendommen, fordi man har tjent godt på leje gennem årene.
Den største ulempe ved denne form for investering er, at det er dyrt. Man skal enten have et lån, eller have rigtig mange penge til overs, som man kan lægge i en lejlighed eller et hus. Det kan man dog nu komme udenom, gennem eksempelvis “Brickshare”.
Brickshare er en platform, hvor man kan købe en andel af en lejlighed, hvor man så også få en lige så stor andel af investeringens afkast. Vil man gerne investere i ejendomme, men har man ikke pengene til det, er dette en god mulighed.
» Læs mere: Invester i ejendomme
Investering i valuta (Forex)
- Mulighed for kortsigtede og langsigtede investeringer
- Mulighed for højrisiko med højt afkast og lavrisiko med lille afkast
- Lille krav til startkapital
Når man handler med valuta, også kaldet forex (Foreign Exchange), er ideen, at man veksler sine penge til en valuta, der skal stige i værdi, for bagefter at veksle tilbage igen.
Du kan eksempelvis veksle 7.000 kr. til $1.000 i kurs 7. Hvis kursen på amerikanske dollars stiger til 7,5, vil din investering være steget i værdi, og du vil nu kunne vekse dine penge tilbage til danske kroner og have tjent 500 kr.
Ligesom aktier, kan du både have dine investeringer på kort sigt eller længere sigt, alt afhængigt af, hvordan man godt kan lide at handle.
Hvor værdien af aktier er forbundet med virksomheden bag aktien, er valuta bundet op på landets økonomi. Går det godt for USA, vil værdien for den amerikanske dollar stige ift. euroen. Ved investering i forex, investerer man i valutapar – det vil sige EUR/USD (euro over for dollars) eller USDJPY (dollar over for japanske yen). Når du har investeret i EUR/USD, har du altså købt euro med dollars.
Dine investeringer vil variere i risiko, afhængigt af hvilket valutapar du investerer i. Alt hvad omhandler USD, vil som regel have flere handler i løbet i en dag, hvilket også gør den nemmere at handle i. Dog kommer det selvfølgelig an på, at vælge en valuta, hvor landet har en stabil økonomi.
» Læs mere: Invester i Forex
Investering i kryptovaluta
- Mulighed for kortsigtede og langsigtede investeringer
- Højrisiko investering med mulighed for højt afkast
- Lille krav til startkapital
Kryptovaluta er, som man kan høre på navnet, en form for valuta. Investering i krypto og analyse af kursgraferne er meget ligesom investering i forex og aktier, og så alligevel ikke.
Den største forskel mellem krypto og normal valuta er, at normal valuta er bundet op på et land – det er krypto ikke. Kryptovaluta er ikke bundet op på nogen form for fysisk vare, virksomhed eller regering, hvilket helt automatisk forhøjer risikoen. Investerer man altså i krypto, skal man have lidt mere is i maven, da det er volatile investeringer (volatil betyder, at der er mange der investerer på samme tid – mange handler får kursen til at bevære sig hurtigt).
Når det er sagt, så kan man opleve et utroligt højt afkast i krypto. Det er kendt for at bevæge sig hurtigt, både op og ned, så det er bestemt et sted, hvor du skal passe på dine penge og dine investeringer.
Der er både fordele og ulemper ved investering i kryptovaluta, men vælger man alligevel at få investeret en smule i Bitcoin, er det vigtigt, at man har styr på sin research. Markedet kan hurtigt tage pengene fra dig, i et volatilt markede som krypto.
» Læs mere: Invester i kryptovaluta
Kryptovalutaer er ekstreme volatile uregulerede investeringsaktiver. Du har ingen EU investor garanti og derfor har du risiko for at miste alle dine penge.
Kryptovaluta investering er ureguleret i nogle EU lande og i UK. Der er ingen investorbeskyttelse. Du kan tabe kapital.
Investering i råvarer
- Mulighed for kortsigtede og langsigtede investeringer
- Mulighed for højrisiko med højt afkast og lavrisiko med lille afkast
- Lille krav til startkapital
Gode råvarer er som regel noget du hører en kok sige i et madlavningsshow – men gode råvarer er også noget, du kan investere i.
Når vi skriver råvarer, mener vi ædelmetaller, fossile brænstoffer og mange forskellige slags afgrøder (såsom hvede, ris og bomuld). Nu tænker du måske: “Hvede? Kan man virkelig investere i det?”, og ja, det kan man bestemt. Det er der mange, der tjener gode penge på.
De mest populære råvarer er dog olie og guld. Der er mange handler med guld og olie hver dag, hvilket skaber et godt markede – selv for begyndere. Afhængigt af behovet for olie og guld, vil deres pris stige. Dette er meget anderledes end at handle med aktier, men det kan bestemt være et spændende felt.
Investering i crowdlending
- Kort – langsigtet investering
- Middel/lav risiko (med buyback garanti) med middel afkast
- Lille krav til startkapital
En investering i crowdlending kan sammenlignes med obligationer – du låner dine penge ud. Dog er obligationer gennem en mellemmand, hvor crowdlending er direkte til forbrugeren eller virksomheden.
Crowdlending går kort sagt ud på, at en masse mennesker går sammen, dig inkluderet, for at støtte en eller flere mennesker, der gerne vil låne dine penge. Disse giver du til dem, og så venter du ellers bare på at få dem betalt tilbage. Du vil få et afkast årligt, månedligt eller kvartalsvist, afhængigt at hvilken platform du investerer igennem.
En investering i crowdlending kan svinge i risisko. Afhængigt af om der er buyback garanti, vil din investering enten være i høj risiko eller lav-middel. Den største risiko i crowdlending, er selvfølgelig, at personen der har lånt pengene, ikke betaler din investering tilbage.
Det gode er, at du typisk kan få 10-15% i afkast, hvilket er rigtig pænt. Du kan nemt se hvilke lån dine penge er investeret i, og får du kolde tæer, kan du jo altid trække pengene ud igen.
» Læs mere: Crowdlending
68% af detailinvestorer taber penge på CFD handel med eToro. Du bør overveje om du har råd til at løbe risikoen for at tabe penge.
Sammensæt din investerings portefølje
Når du er kommet i gang med dine investeringer, vil du lidt efter lidt udbygge din porteføjle. En portefølje er en betegnelse for det du ejer.
I en porteføjle vil man sørge for, at man ikke er overeksponeret inden for en bestemt branche eller inden for et bestemt område – man skal sørge for at sprede sin risiko. Det betyder, at man skal købe aktier inden for forskellige brancher (eksemelvis biotech, grøn energi, bilproducenter, banker osv.). Dette gør man for at sikre sig, at man ikke mister for mange penge, hvis en bestemt branche møder meget modstand (eksempelvis flybranchen under Covid-19 eller banker under finanskrisen i 2007).
Udover dette, kan man med fordel investere i forskellige områder, der har forskellig risiko – altså aktier, valuta, crowdlending osv. Dette gøres igen for at sprede sin risiko. En portefølje kan eksempelvis bestå af:
- 35% obligationer
- 30% aktier
- 15% guld og olie
- 10% valuta
- 10% crowlending
Når man udbygger sin investeringsportefølje, skal man finde ud af, om man vil have en høj-, middel- eller lavrisiko portefølje. Afhængigt af hvad man går efter, skal man investere i forskellige værdier.
Vil man gerne gå efter et større afkast, og dermed også en større risiko, kan man lægge flere midler i aktier, og færre midler i obligationer – og hvis man går efter en lavere risiko og lavere afkast, kan man gøre det omvendte.
Der er mange måder at gøre dette på, så sæt dig eventuelt ned og prøv at finde på din egen portefølje:
Hvordan vil din ideelle portefølje se ud?
VI ANBEFALER
eToro
- Populær social trading platform
- $50 minimum indskud
- Du kan handle med aktier, valuta, krypto, råvarer, ETF'er og indeks.
Hos eToro kan du handle med CFD’er, som er komplekse instrumenter og medfører en høj risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing. Ca. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at løbe den store risiko for at miste dine penge.
Hvordan investerer man bedst sine penge?
Den bedste investering er den, der er gennemtænkt fra start til slut. Gode investeringer kommer altså ikke ud af ingenting, men bliver planlagt på forhånd, så man er klar over, hvordan man skal forholde sig til investeringen gennem den tid man har den.
Vi vil i denne sektion gå igennem, hvordan man opbygger en god strategi til sin investering, hvordan man fastlægger risiko, tidshorisont og mål.
Formål
Det første skridt i strategien bag en god investering er formålet. Hvorfor købet du denne specifikke aktie? Hvordan forventer du at tjene penge?
For at give et eksempel, vil vi brug udbytteaktier. Udbytteaktier har til formål at give et procentvist afkast hvert år, uden at aktien nødvendigvis behøver at stige i værdi hvert år.
Formålet her er altså at holde aktien i lang tid, for at få udbytte hvert år, for herefter at geninvestere udbyttet, så dette vil stige (renters renter princippet).
Man kan også have til formål at opnå en hurtig stigning over en kort periode (daytrading), eller holde en aktie i længere tid, fordi man tror at aktien vil stige over den kommende årrække.
Risiko
Før man investerer et givet beløb i en aktie, skal man finde ud af, hvor stor risiko der vil være for, at man taber penge på investeringen.
Bruger vi igen eksemplet med udbytteaktier, er dette ofte en lavrisiko. Dette er blandt andet fordi, man holder aktien i lang tid, hvilket betyder at kursen egentlig ikke betyder særlig meget (medmindre det altid går nedad), og fordi man kun vil investere i udbytteaktier, hvis firmaet bagved er solidt.
Jo højere risiko, jo mindre beløb vil man ofte investere, og omvendt selvfølgelig. Man kan få mere ud af en højrisiko aktie, men der er også større chance for, at man taber sine penge.
Tidshorisont
Tidshorisonten er den periode, man har i sinde at holde på sin investering. Dette kan være alt fra et par timer til årtier. Alt afhængigt af ens investeringstype, har man som regel nogle guidelines man kan følge.
En udbytteaktie vil præstere bedre og bedre (som regel), jo længere tid man holder på den. Derfor er udbytteaktier en langsigtet investering. Det samme hælder for ejendomme og obligationer – de giver et lavt afkast, er af lav risiko og kan derfor holdes i længere tid for at geninvestere profit.
Daytrading, kryptovaluta og højrisiko aktier vil oftest holdes i mindre tid, da deres værdi hurtigt kan stige eller falde. Investerer man i dette, kan man dog altid skifte sin investering fra kortsigtet til langsigtet, hvis man vurderer at investeringen vil fortsætte i en positiv retning.
Mål
Før man går ind i en investering (men ikke altid), kan det være smart at gøre sig en ide om, hvornår man skal tage profit. Hvornår man har i sinde at gå ud af investeringen.
Køber man aktier, valuta, kryptovaluta eller råvarer, kan man have en bestemt kurs i tankerne, hvor man gerne vil sælge igen, fordi man ikke tror at investeringen vil stige mere.
Det kan dog være sværere at sætte en dato på en ejendom – der skal man først finde en køber, og det er ikke altid at ejendomsmarkedet er så let at læse.
Sæt dig evt. ned og skriv alle disse punkter på et stykke papir. Hvordan ser et par gode investeringer ud for dig?
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er en investering?
En investering er et indskud af ressourcer (oftests penge), med en forventning om, at man får mere af en ressource tilbage (igen, oftest penge). Investeringer er ikke sikre, og kan også ende med et tab.
Hvad skal man investere i?
Man skal investere i forskellige ting. Der er mange muligheder, såsom aktier, obligationer, crowlending osv., men man bør altid sprede sin risiko. Dette sikrer, at man ikke taber alle sine penge, hvis ens investering går dårligt. Dette kan både gøres ved at sprede sine investeringer over mange områder (aktier, valuta, ejendomme) eller over mange enheder inden for et enkelt felt (eksempelvis forskellige aktier).
Hvor meget skal man investere?
Der er ikke et fast beløb man skal bruge, for at kunne investere. Den eneste forskel der er, ved at investere med et større beløb er, at man hurtigere vil kunne tjene flere penge. Man skal også huske aldrig at investere mere, end man har råd til.
Hvordan starter man med at investere?
Man starter med at investere, ved at tage det fra en ende af. Start med at lære om de forskellige måder at investere på, undersøg markedet og spring ud i det – du vil aldrig vide om du har ret, før du laver investeringen.
Hvor skal man investere sine penge?
Vi anbefaler at man investerer hos eToro, hvis man gerne vil investere i aktier, valuta, indexer, råvarer eller kryptovaluta. De har ingen kommission og beskyttelse mod en negativ balance. Der er dog mange andre børsmæglere, man kan investere sine penge hos.
Hvad kan man tjene på at investere?
Man kan tjene utroligt mange penge på at investere. Der er ikke noget loft på, hvilket betyder, at det kun er begrænset af vores eget hårde arbejde, og vores egne evner til at lokalisere en fordelagtig investering, der vil give et godt afkast.